BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

Geen vlekkeloze terugvaart van ponton Leiebrug Wervik

Geen vlekkeloze terugvaart van ponton Leiebrug Wervik
Foto: Filip Vanloo
De terugvaart van het ponton Poro.1 verliep niet zonder problemen. Nadat de brug via platformwagens van het ponton naar de oever werd gebracht en alle onderdelen voor transport van de Leiebrug werden weggehaald, kon het ponton terugkeren naar Wervik. Echter een ponton van 80 meter lang met daaraan een duwboot gekoppeld van 13 meter lengte kan je niet zomaar 180° draaien op een breedte van om en bij de 30 meter. Daarom besloot kapitein Albert Westerlinck net voor het vallen van de avond maandag nog een stukje door te varen richting Frankrijk en ter hoogte van de aansluiting met de Oude Leie arm om te keren. Dit lukte niet en de duwboot moest losgekoppeld worden van het ponton, intussen was het reeds donker en moest het geheel nog gekeerd worden. Hiervoor werd het ponton in de Oude Leiearm geduwd en werd de duwboot naast het ponton vastgemaakt om het ponton te kunnen keren wat heel wat moeite heeft gekost. Na meer dan 1 uur zwoegen is dit uiteindelijk gelukt, maar niet zonder gevolgen. De boegschroef die horizontaal zuigt en waarvan de stuwstraal 360° kan draaien was vastgelopen door allerlei voorwerpen in de Oude Leie arm zoals stenen, slangen, touwen en zelfs een koffiekan zegt kapitein Westerlinck.

Verwijderen afval uit tunnel

Toen het ponton opnieuw de sluis in Menen had bereikt moesten ze 5 uur wachten om alle andere scheepvaart de sluis te laten doorvaren omdat het dan geen weekend meer was. Intussen werd de eigenaar opgeroepen, die samen met zijn zoon ter plaatse kwam, aan de sluis in Harelbeke. Er werd gedacht om een duikploeg op te roepen. Deze moesten echter eerst een andere opdracht in Oostende afwerken, vooraleer zij konden ter plaatse komen. Daarop besliste kapitein Westerlinck en de zoon van de eigenaar om het euvel zelf te proberen oplossen. Hiervoor moest eerst al het water met een dompelpomp uit de tunnel gepompt worden. Dit kon pas na het aanbrengen van een nooddekzeil onder de boegschroef. “Na het leegpompen besliste ik om mijn jonge matroos door het mangat van 75 cm te laten kruipen om alle afval te verwijderen zodat boegschroef terug kon werken. Geen gemakkelijke karwei, met beitel en hamer werden 3 emmers stenen stukgeslagen en verwijderd, alsook alle andere afval”, voegt de kapitein er nog aan toe. Uiteindelijk zijn ze in hun opdracht geslaagd en kon de duikploeg afgeblazen worden. Pas nadat dit probleem was opgelost kon het ponton verder terugvaren richting Gent. Wel was er ook nog een regulateur stuk die zal moeten vervangen worden in de thuishaven.

Plaatsen nieuwe Leiebrug

De firma Sarens die het transport van de brug uitvoert was zeer tevreden over het vlotte overbrengen van de nieuwe Leiebrug naar Wervik, temeer daar onze pontons tot op een minimum doorvaar hoogte onder de bruggen door kunnen. Wellicht zullen wij ook gevraagd worden om de brug naar zijn plaats op de Vrijdagmarkt over te brengen. Dit zal moeten met 2 pontons gebeuren waardoor het scheepvaartverkeer dan tijdelijk wordt stilgelegd.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
22 december 2016
Geschreven door
BRU redactie (RMK)
Nieuws