BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Algemeen Nieuws, Nieuws

Kuurne milieubewust, zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen

Kuurne milieubewust, zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen
Foto: RMK
Op de Kuurnse gemeenteraad van donderdag 16 maart werd unaniem beslist om de gemeentelijke gebouwen ter beschikking te stellen voor plaatsing van zonnepanelen. Kuurne zelf investeert niet in het project maar zoekt een derde partij die de aankoop en exploitatie van de zonnepanelen gedurende 20 jaar lang voor zijn rekening neemt. Daarnaast wil het gemeentebestuur ook dat de gewone burgers, verenigingen en bedrijven mee kunnen investeren. Mede-eigenaars kunnen rekenen op een rendement van 6%. Welke gebouwen daarvoor geschikt zijn moet de exploitant bekijken maar men denkt bijvoorbeeld aan het gemeentehuis, het OCMW gebouw, scholen, kerkgebouwen, sportinfrastructuur en OCMW woningen. Daarbij is de ligging van groot belang. Een voorstudie toont alvast aan dat heel wat openbare daken potentieel hebben. De investering van de exploitant is goed voor het equivalent van het verbruik van bijna 60 gezinnen. Verwacht wordt dat de gemeente 20% meer hernieuwbare elektriciteit zal opwekken voor haar gebouwen en tot 40% zal besparen op de stroom die wordt opgewekt door de zonnepanelen. Het is de bedoeling dat de opdracht gegund zal worden tegen 1 augustus. De eerste zonnepanelen zouden dan tegen 1 december 2017 in gebruik genomen worden.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
17 maart 2017
Geschreven door
BRU redactie (RMK)
Algemeen Nieuws, Nieuws