BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Oudstrijder Gilbert van Cleemputte is overleden

Oud-strijder Gilbert van Cleemputte is overleden
Foto: Filip Vanloo
De voorbije nacht is oudstrijder Gilbert Van Cleemputte in zijn slaap overleden. Gilbert werd geboren in Lille (Frankrijk) op 1 februari 1923, na de Eerste Wereldoorlog. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak op 10 mei 1940 was hij 17. Gilbert gaf zich aan als vrijwillig oorlogsvechter tijdens de Tweede Wereldoorlog. “Vandaag de dag was hij erg trots ‘zijn’ land, België te hebben verdedigt tijdens de Tweede Wereldoorlog.” Aldus Philippe Van Cleemputte, kleinzoon van Gilbert.

Enkele citaten van Gilbert:

“We vochten voor België, niet specifiek voor de Waalse, Brusselse en het Vlaamse … ” “Voor 4 jaar heb ik niet eens een bed gezien …” “Op zondag aten we aardappelen, maandag, peelings …” “Leve België en lang leve de Koning” Gilbert werd bekroond tot Ridder in de Orde van Leopold II, en was houder van tal van eretekens en medailles, waaronder: Gouden Palmen in de Orde van de Kroon, Medaille van gewapende Weerstander, Medaille van de Vrijwilliger 1940 -1945, Medaille van de Oorlogsvrijwilliger-Strijder met een zilveren staafje 1940-1945, Herinneringsmedaille van de oorlog 1940-1945 met 2 geruiste bronzen sabels, Medaille van de Militair, Strijder van de Oorlog 1940-1945, Laureaat van de Arbeid 1ste klas, Nijverheidsereteken 1ste klas. “Gilbert zoals hij was. Herdenken en gedenken voor zij die gevallen zijn voor onze vrijheid. Gilbert was een vriend waar we zeer veel respect voor hadden.” Aldus Noël Desmet, voorzitter vereniging 3de – 23ste – 33ste – 53ste Linie Regiment. Op 21 juli 2015 trok de toen 92-jarige Bredense oudstrijder Gilbert Van Cleemputte nog naar de nationale feestdag en het défilé in Brussel om er Bredene te vertegenwoordigen. Gilbert mocht plaatsnemen op de eretribune en zat niet ver van het vorstenpaar. Op 27 februari 2016 trad de kranige oorlogsveteraan nog in het huwelijksbootje met Godelieve.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
23 maart 2017
Geschreven door
BRU redactie (FVL)
Nieuws, Samenleving