BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Algemeen Nieuws, Nieuws

Het centrum van Veurne het decor voor een nieuwe reeks op VTM

Het centrum van Veurne het decor voor een nieuwe reeks op VTM
Foto: FVL
Vier dagen zal het historische centrum van Veurne in de Westhoek worden ingenomen door de productie van ‘De Bende van Jan de Lichte’, een historische avonturenreeks over de struikrover die midden 18de eeuw opereerde in Aalst en omgeving. Hoofdrollen zijn voor Matteo Simoni als Jan de Lichte en Stef Aerts als zijn kompaan Tincke. Maar in de scènes in Veurne treedt ook Tom Van Dyck op de voorgrond. Tom speelt de baljuw Baru, een gedreven en ambitieuze politieman met slechts één doel: het arresteren van Jan en het oprollen van zijn bende. “Ik mag een fantastische rol spelen. Dan meen ik echt. Misschien wel één van de mooiste rollen die ik al heb mogen spelen. En ja, vraag het aan elke acteur of actrice en iedereen zal het beamen: spelen in een kostuumdrama is een droom die in vervulling gaat,” aldus Tom Van Dyck. Andere bekende namen die deze week in Veurne draaien zijn onder meer Anemone Valcke, Inge Paulussen, Iwein Segers, Rik Willems, Peter Gorissen en Greet Verstraete. De cast wordt verder aangevuld met o.a. Dirk Roofthooft, Charlotte Timmers, nieuwkomer Anne-Laure Vandeputte, Rik Verheye, Jeroen Perceval, Manou Kersting, Peter De Graef, Mathijs F. Scheepers, Tibo Vandenborre, Ruth Beeckmans, Michael Vergauwen, Ludo Hoogmartens en Tom Vermeir.

HOLLYWOOD IN VEURNE

Voor de opnamen zal de productie vier dagen lang de Grote Markt van Veurne innemen voor onder andere scènes van terechtstellingen. Echte massascènes met veel acteurs en op sommige dagen tot 80 historisch uitgedoste figuranten die er allemaal bij lopen zoals in 1748. Sommige bestaande gevels aan het plein worden weggemoffeld, en ook de wekelijkse dorpsmarkt moest worden verplaast. Veel van de actie zal worden gedraaid voor het Gotische Stadhuis en het aanpalende Landshuis in de hoek van de Grote Markt. Eerder draaide de productie ook al in deelgemeente Wulveringem aan het kasteel van Beauvoorde. Later volgen nog opnamen in oa. Bokrijk en het Gravensteen van Gent.

WIE IS JAN DE LICHTE?

Jan de Lichte was actief in en rond Aalst in het midden van de 18de eeuw. In de overlevering, en vooral in de roman van Louis Paul Boon die aan de basis ligt van de reeks, werd hij een Robin Hoodfiguur die het opnam voor de armen, en de Oostenrijkse en Franse bezettingslegers het leven zuur maakte. VTM en productiehuis Menuet trokken voor de regie van deze grote productie twee topnamen aan: Robin Pront (D’Ardennen) en Maarten Moerkerke (Deadline 14/10 en Coppers). Producent van de reeks is Dirk Impens, de man die Oscarnominaties binnenhaalde voor ‘Daens’ en ‘The Broken Circle Breakdown’, en eerder ook al voor VTM reeksen afleverde zoals ‘Zuidflank’ en ‘Coppers’. De reeks van tien afleveringen is geschreven door Benjamin Sprengers (Conny & Clyde, Beau Séjour) en Christophe Dirickx, scenarist van o.a. ‘Manneken Pis’ en ‘De Helaasheid der Dingen’. ‘De Bende van Jan de Lichte’ is een coproductie van VTM en Proximus.

Het centrum van Veurne het decor voor een nieuwe reeks op VTM
Foto: FVL

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
23 maart 2017
Geschreven door
BRU redactie (FVL)
Algemeen Nieuws, Nieuws
Stormschade in de Westhoek

Stormschade in de Westhoek

WESTHOEK – Donderdagnamiddag trok een onweersbui over de regio. Dit ging gepaard met heel wat regen en een stevige wind en zorgde voor een 100-tal