BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Algemeen Nieuws, Foto Reportage, Nieuws

Opening nieuwe Leiebrug Wervik trekt veel volk

Opening nieuwe Leiebrug Wervik trekt veel volk
Foto: FVL
De nieuwe Leiebrug in Wervik gaat vandaag open voor het verkeer. Vlaanderen wordt zo – na een onderbreking van 4 maanden – opnieuw verbonden met Frankrijk. De brug is een belangrijke mijlpaal binnen de Leiewerken, die dan weer deel zijn van het binnenvaartproject Seine Schelde Vlaanderen. De Leiewerken in Wervik zijn een belangrijk onderdeel van de Seine-Scheldeverbinding, die met Europese steun wordt gebouwd als gloednieuwe binnenvaartverbinding tussen Antwerpen en Parijs. De waterwegen worden grondig aangepast om de komst van grotere schepen met grotere ladingen voor te bereiden. De brug in Wervik was te laag en moest dan ook vernieuwd worden. “We investeren in de watersnelweg van de toekomst. De Seine-Scheldeverbinding zal veel vrachtvervoer naar de waterwegen lokken. Elke vracht die over het water kan gaan, is een vrachtwagen minder in de file”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts. Wat je nog niet wist over de nieuwe brug in Wervik… De brug is een prachtige constructie. Maar wist je dat… … het brugdek 72 meter lang is? … er 400 ton staal in de brug is verwerkt? … de staalconstructie van de brug 10 meter hoog is? … er slechts 15 mensen hebben meegewerkt aan het afbreken van de brug, maar er ongeveer 100 mensen nodig waren om de nieuwe brug te bouwen? … er eerst een ander ontwerp was voorgesteld, maar er uiteindelijk toch gekozen is voor een asymmetrische tuibrug, om de hellingsgraad van de brug zo laag mogelijk te houden? … er onder de brug aan Vlaamse zijde plaats zal zijn voor 14 parkeerplaatsen? … de gemiddelde levensduur van een brug ongeveer 70 tot 80 jaar is?

Feest!

Projectpartners Waterwegen en Zeekanaal NV en de steden Wervik en Wervicq-Sud werkten samen met de handelaars om er vandaag een feest van te maken. In de namiddag passeert de historische Tabaksstoet over de nieuwe brug. Na de stoet (vanaf 18:00) gaat de brug open voor het verkeer.

Omgeving afwerken

De omgeving wordt verder afgewerkt na de opening van de brug. Aan Vlaamse kant wordt de laatste hand gelegd aan de Vrijdagmarkt. Er volgen ook nog werken aan het jaagpad en de kaaimuur waar de oude brug vroeger stond. Tegen de zomer kunnen fietsers onder de nieuwe brug doorrijden. Aan de Franse kant wordt verder gewerkt aan de voet- en fietspaden die aansluiten op het jaagpad richting Menen. Voor de werken aan de kaaimuren aan Franse kant is het nog wachten, want die zullen ten vroegste in 2018 starten.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
26 mei 2017
Geschreven door
BRU redactie (FVL)
Algemeen Nieuws, Foto Reportage, Nieuws