BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Evenementen, Nieuws

Opening tentoonstelling UBA radioamateur in stadhuis Mesen

Opening tentoonstelling UBA radioamateurs in stadhuis Mesen
Foto: FVL
Rond Mesen had honderd jaar geleden, op 7 juni 1917, de Mijnenslag plaats. De Mijnenslag was voor de strijdende legers een keerpunt in de krijgsverrichtingen. De radioamateurs van UBA vzw herdenken speciaal de opkomst en ontwikkelingen van de telecommunicatie in de Eerste Wereldoorlog. De UBA vzw organiseert in samenwerking met haar secties IPR, MWV, RAM en ARA verschillende activiteiten in het stadhuis van Mesen. Een unieke expositie met Philippe Verhelst van de sectie MWV, over telecommunicatiemateriaal in gebruik tijdens de Eerste Wereldoorlog. Naast het stadhuis staat het zendstation OP0PPY opgesteld, een initiatief van de sectie IPR. Vooral radioamateurs van IPR, RAM, MWV en ARA zullen wereldwijde contacten tot stand brengen met de speciale call OP0PPY. De expo en het radiostation zijn dagelijks te bezoeken vanaf zaterdag 3 juni tot en met zondag 11 juni, van 10.00 uur tot 18.00 uur. De Koninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs 5UBA) is de enige nationale vereniging van radioamateurs in België. De UBA verdedigt de belangen van radioamateurs bij Belgische voogdijoverheden, de ministeries en het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT), en vertegenwoordigd tevens België via het IARU bij het agentschap voor informatie en communicatietechnologie van de Verenigde Naties. Andere taken van de UBA zijn het verstrekken van informatie, het organiseren van activiteiten (zoals wedstrijden en voordrachten), het coördineren van het verzenden van QSL-kaarten en het helpen van kandidaat radioamateurs bij het behalen van een zendvergunning door hen voor te bereiden op het BIPT-examen. “Over het belang van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog is al veel inkt gevloeid. Voor wie woont, werkt en leeft in de Westhoek zijn de vele littekens in het landschap een permanente herinnering aan de oorlogswreedheden en meteen ook een duidelijke oproep naar vrede. Om de mijnenslag op een passende manier te herdenken slaan de stad Mesen, en de gemeente Heuvelland de handen in elkaar. Niet alleen om op deze manier hun verbondenheid te benadrukken maar ook om op deze manier hun verbondenheid te benadrukken maar ook om ostentatief te tonen dat dit luik uit de WOI-geschiedenis een impact had op de hele regio.” Aldus burgemeester Sandy Evrard. Op 7 juni is er de Nieuw-Zeelandse ceremonie op Messines Ridge Cemetery met oner meer prins William, prins van het Verenigd Koninkrijk, premier Charles Michel en tal van andere hoogwaardigheidsbekleders

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
3 juni 2017
Geschreven door
BRU redactie (FVL)
Evenementen, Nieuws

Roofing werken veroorzaken brand in Mesen

Zaterdagavond rond 18.45u werd Brandweer Westhoek opgeroepen voor een uitslaande brand op de eerste verdieping van een gebouw in de Armentiersstraat in Mesen. Brandweer Westhoek