BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Algemeen Nieuws, Evenementen, Nieuws

Vliegveld Moorsele viert honderdste verjaardag met Fly in en opendeur

NSK_Fly Innkopie Komend weekend vindt op het vliegveld te Moorsele een opendeur en Fly-In plaats en dit naar aanleiding van 100 jaar vliegen in Moorsele.  De vliegclub Moorsele werd opgericht in het jaar 2004 en telt tot op vandaag 85 leden.  Doelstelling van de vliegclub is de bevordering van de sportluchtvaart in al z’n aspecten en om dit doel te bereiken stelt de club daarvoor de nodige infrastructuur en toestellen ter beschikking.  Een ander luik waarvoor vliegclub Moorsele zich inzet is de organisatie van opleidingen die gegeven worden door ervaren instructeurs. Om hun 100 ste verjaardag te vieren zet Vliegclub Moorsele dan ook op 1 en 2 juli aanstaande de deuren open voor het grote publiek en krijgt hierbij de steun en medewerking van de twee andere verenigingen die actief zijn van op het vliegveld namelijk het Paracentrum Vlaanderen en de West-Vlaamse Aeroclub – WVLAC. Na de editie van 2010, die zo’n 2.000 buurtbewoners, luchtvaartliefhebbers en piloten lokte, werd  beslist na een korte adempauze te hebben ingelast om in het jaar 2015 een nieuwe opendeur te organiseren die vlotjes 5000 bezoekers richting het vliegplein van Moorsele bracht.   Wie ervan droomt om piloot te worden of gewoon bezeten is van die machtige machines die door de lucht scheren mag dan ook zeker niet ontbreken op 1 en 2 juli aanstaande op de Opendeurdag en  Fly-In Moorsele. Tijdens de Fly-In kan je in eerste instantie kennismaken met de clubs en de activiteiten op het vliegveld. Vliegclub Moorsele biedt je de kans om, in het gezelschap van een ervaren piloot, zelf het luchtruim boven Moorsele en omstreken te verkennen via initiatievluchten. Deze boek je de dag zelf, maar kunnen ook gewonnen worden via een tombola. Verder kan je bij de Vliegclub terecht voor alle mogelijke info omtrent ultralightvliegen.  Dankzij Paracentrum Vlaanderen kan je tijdens de opendeur je grenzen verleggen met een tandemsprong. Wie de sprong niet onmiddellijk waagt, kan zich informeren of genieten van demonstraties vrije val, formatie en duosprongen.  WVLAC tenslotte biedt dan weer komend weekend gratis initiatievluchten met modelvliegtuigjes aan, verschaft de nodige info omtrent de opleiding en vervolmaking en zorgt ook voor een vluchtsimulator. Tweede luik van het event is de fly-in. Dit betekent dat tijdens het weekend er talloze vliegtuigen het Moorseelse vliegveld aandoen. Naast de toestellen die er jaar in, jaar uit hun thuisbasis hebben, zijn er heel wat historische en bijzondere vliegtuigen te zien in een static show en in vlucht. Zo verwelkomt het vliegveld onder meer de OO-ELV. Deze Jodel D112 is een oldtimer met lichte 65 pk motor en één van de 12 resterende vliegtuigen van dit type in België.   Ook de OO-ESV (SV.4B) en de D-EEDW (SV.4C) zijn het hele weekend te bewonderen. Dit is het meest succesvolle Belgische vliegtuig ooit en werd geproduceerd door Stampe & Vertongen. Voor de allereerste keer tekent het Bronco demo team present en kennismaken kan onder meer ook met een Beachcraft Staggerwing en de Tipsy Trainer (bouwjaar 1937, één van de twee resterende luchtwaardige Tipsy Trainers).  Ook Defensie draagt zijn steentje bij op beide dagen  met diverse demonstratievluchten van onder meer de formatie Red Devils (zaterdag en zondag), één van de laatste publieke redding demonstraties met de Seaking ( zaterdag en zondag rond 1430 – 15 uur), en een spectaculaire massadrop van 50 burger- en militaire parachutisten met een C130.  De opendeur en fly-in keert dit jaar terug in de tijd. 100 jaar om precies te zijn want een eeuw terug waren het de Duitsers die het initiatief namen om in Moorsele een vliegveld aan te leggen. Maar dat was niet op de huidige locatie. Wie meer info wenst over dit evenement kan terug op www.flyinmoorsele.be

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
28 juni 2017
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Algemeen Nieuws, Evenementen, Nieuws