BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Vandaag dag op dag twintig jaar geleden vielen 10 doden en 58 gewonden tijdens een luchtvaartshow in Oostende

 

Foto NSK
Foto NSK
Vandaag 26 juli is het precies twintig jaar geleden dat tijdens een internationale vliegshow die plaatsvond op de luchthaven van Oostende tien mensen om het leven kwamen en 58 toeschouwers gewond raakten.  Op het moment van het ongeval waren ongeveer een 50.000 bezoekers aanwezig op de airshow.  Toen het stuntteam van de “Royal Jordanian Falcons” echter hun show aanvatte liep het fout toen piloot Omar Bilal zonder toestemming zijn stuntwerk begon af te werken boven de publiekszone.  Een foutieve inschatting van de stuntpiloot zorgde er echter voor dat zijn vliegtuig, een Falcon XT-300 op een tent van het Rode Kruis terecht kwam, waarin op dat ogenblik heel wat toeschouwers aan het schuilen waren voor de regen. Ondanks het weer die dag behoorlijk was geweest begon even na 16 uur de wind wat toe te nemen en viel er regen.  Na een stuntmanoeuvre verloor piloot Omar Bilal van het  “Royal Jordanian Falcons” team echter de controle over zijn vliegtuig waardoor het vliegtuig met een smak tegen het asfalt terecht kwam en doorschoof richting publiekszone.   In navolging van de vliegramp ontstond een procedureslag die moest nagaan wie de verantwoordelijke was van het ongeval.  Zowel de vluchtdirecteur Patrick S. als de veiligheidswaarnemer Lambert S. van de organisator, de vzw Aviation Promotion Team, dienden te verschijnen voor de correctionele rechtbank, maar in mei 2003 werd het duo door het Gentse hof van beroep vrij gesproken waardoor de zaak diende overgedaan te worden  voor een burgerlijke rechtbank. Op 16 januari 2006 oordeelde de burgerlijke rechtbank van eerste aanleg in Brugge echter dat enkel het Vlaams Gewest, de uitbater van de Oostendse luchthaven, en drie verzekeringsmaatschappijen burgerlijk aansprakelijk waren voor de gevolgen van de aircrash.  Uiteindelijk kende de Brugse rechtbank een schadevergoeding toe aan de slachtoffers en de nabestaanden van het ongeval van 700.000 euro.  Naar aanleiding van deze twintigste verjaardag wordt vandaag een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis van dit zware ongeval en zullen ook bloemen worden neergelegd ter ere van alle slachtoffers.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
26 juli 2017
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Nieuws, Samenleving