BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

Dataverkeer stijgt met 130% op Rock Werchter

Dataverkeer stijgt met 130% op Rock Werchter
Foto: NVD
De afgelopen dagen hadden de concerten van Coldplay, het Graspopfestival en de Doudou in Bergen al kleur bekend: de Belgen gebruiken hun smartphone steeds intensiever om hun fijne momenten met hun naasten te delen. Dit werd nog maar eens op spectaculaire wijze bevestigd op het festival Rock Werchter van het voorbije weekend, waar het dataverkeer op het netwerk van Proximus met 130% steeg in vergelijking met vorig jaar. Om alle festivalgangers optimaal te laten communiceren had Proximus dit weekend de capaciteit van zijn mobiele netwerk in Werchter sterk uitgebreid. Op Rock Werchter 2017 heeft Proximus ook voor het eerst de LTE 2600-technologie uitgerold op een festival, waardoor het de capaciteit van zijn 4G-netwerk kon verdubbelen.

De grote middelen op Rock Werchter

Dit weekend is het festivalseizoen echt van start gegaan met Rock Werchter, dat op elk van de vier dagen bijna 90.000 personen verwelkomde. Zoals elk jaar hebben duizenden festivalgangers onvergetelijke momenten beleefd op de vlakte van Werchter. En om dat te vieren hebben ze massaal hun ervaringen en emoties uitgewisseld met hun naasten, onder meer door berichten, foto’s en video’s via de sociale media te delen! In totaal werd tijdens de vier festivaldagen meer dan 15 terabyte dataverkeer op het mobiele netwerk van Proximus opgetekend, wat een verhoging betekent met 130% in vergelijking met de 6,5 terabyte van vorig jaar. Dit jaar had Proximus in Werchter de grote middelen ingezet om een netwerk uit te rollen dat een dergelijke forse groei van het verkeer kon opvangen, in het bijzonder wat data betreft. Voor deze editie 2017 had Proximus 7 tijdelijke mobiele stations opgesteld, die waren uitgerust met 225 3G-cellen en 150 4G-cellen, goed voor een totaal van meer dan 375 cellen (tegenover 300 cellen in 2016). De capaciteit van deze infrastructuur die werd opgezet over de 3 km² van het evenement was gelijk aan drie keer de installatie in een Belgische stad van 75.000 inwoners. Een team van 40 personen stond in voor de installatie van deze antennes vóór het festival, en tijdens de concerten was nog een tiental technici actief. Op Rock Werchter 2017 heeft Proximus voor het eerst de LTE 2600-technologie uitgerold, zoals het trouwens zal doen op verschillende andere grote evenementen die deze zomer in België gepland staan. Deze technologie laat toe om de capaciteit van het 4G-netwerk te verdubbelen, wat zeker zijn nut heeft, daar meer dan 80% van het mobieledataverkeer vandaag via 4G verloopt.   De technische teams van Proximus hebben een ruim palet van mogelijkheden ter beschikking om de capaciteitsbehoeften van de festivalgangers op te vangen, zoals tijdelijke mobiele antennes van 30 meter hoog, kleine en grote containers die zijn uitgerust met antennes, en ook tijdelijke antennes die kunnen worden geïnstalleerd op daken, torens of verlichtingspalen.

Meer dan 25 terabyte per weekend op Tomorrowland

Vóór Rock Werchter van dit weekend hadden de eerste evenementen van deze zomer al bewezen dat de Belgen hun smartphone intensiever dan ooit gebruiken tijdens concerten of festivals, hetzij om foto’s of video’s op Facebook en Instagram te posten, hetzij om met vrienden en familie te communiceren via WhatsApp. Zo werden tijdens de recente concerten van Coldplay in het Koning Boudewijnstadion pieken van meer dan 200 gigabyte per uur op het mobiele netwerk van Proximus opgetekend. Een enorm hoog cijfer, dat bewijst dat delen via sociale media duidelijk een must is voor al wie vandaag een concert bijwoont. Zelfde vaststelling op het hardrock- en metalfestival Graspop, met een verkeer van meer dan 4 terabyte mobiele gegevens gedurende de drie festivaldagen, of meer dan twee keer het verkeer van vorig jaar. Ander voorbeeld: op de recente Doudou- festiviteiten in Bergen is het 4G-dataverkeer ook meer dan verdrievoudigd in vergelijking met vorig jaar. Tegenover 2015 kunnen we zelfs spreken van een toename met factor 10! Over enkele weken mogen we zelfs nog indrukwekkender cijfers verwachten op Tomorrowland, te meer daar met het verdwijnen van de roamingkosten binnen de Europese Unie de internationale festivalgangers zeker zullen worden gestimuleerd om hun smartphone even intensief als in hun land van oorsprong te gebruiken. Dankzij zijn voorziene infrastructuur, en met name de uitrol van de LTE 2600-technologie, meent Proximus dat het over de nodige capaciteit beschikt om een antwoord te bieden op een mobieledataverkeer van meer dan 25 terabyte per weekend op Tomorrowland. Ter vergelijking: vorig jaar was het verkeer dat Proximus op Tomorrowland optekende goed voor 9 terabyte per weekend. Dataverkeer stijgt met 130% op Rock Werchter

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
3 juli 2017
Geschreven door
BRU redactie (RMK)
Nieuws