BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

Lokale politie Arro Ieper investeert in een hycapvoertuig en ANPR uitbreiding

Lokale politie Arro Ieper investeert in een hycapvoertuig en ANPR uitbreiding
Foto: FVL
De lokale politie van Arro Ieper heeft geïnvesteerd in haar wagenpark met twee nieuwe voertuigen: een hycapvoertuig en een ANPR uitbreiding op een combi van de verkeersdienst.

Hycapvoertuig

De inzet van de Hypothecaire capaciteit (Hycap) is de laatste jaren sterk toegenomen, vooral in het kader van voetbalwedstrijden en sinds 2015 door de terreurdreiging waardoor manschappen veelvuldig ingezet worden voor controles aan de grens met Frankrijk en bewaking van de luchthavens. Gezien de aard van de opdracht en de uitrusting die hycapleden dragen (beschermende arm- en beenstukken, helm, schild) kunnen deze diensten niet met een klassieke combi worden uitgevoerd. PZ Arro Ieper heeft daarom beslist om te investeren in een voertuig dat speciaal werd omgebouwd om aan alle eisen te voldoen. “De Mercedes Sprinter biedt plaats aan 9 personen en werd volledig aangepast aan de noden van het hycap-personeel. Zo zijn er gunlocks voor alle vuurwapens maar is er ook ruimte voorzien voor andere uitrusting zoals schilden en helmen. Er werd geïnvesteerd in het nodige comfort zoals ruime zetels en airco voor alle inzittenden, gezien de soms lange ritten in volle uitrusting is dit zeker geen overbodige luxe. Daarbovenop werd dit voertuig voorzien met de gekende politiestrepen en de geluids- en lichtsystemen die op een klassieke combi terug te vinden zijn.” Aldus Nico Van Oost van Arro Ieper. “Het is wellicht het best uitgerust voertuig in onze provincie of zelfs in het hele land voegt korpschef Luc Deryckere hier nog aan toe”

Lokale politie Arro Ieper investeert in een hycapvoertuig en ANPR uitbreiding
Foto: FVL

ANPR Module voor verkeerscombi

ANPR ofwel automatische nummerplaatherkenning is al een aantal jaar een handige tool in onze werking. Dit systeem werd met een databank die nationaal en lokaal gevoed kan worden. Wanneer een voertuig met een nummerplaat uit deze databank de camera kruist, wordt de ploeg direct verwittigd en kunnen zij de nodige actie ondernemen. Recent werd deze module toegevoegd aan een combi van onze verkeersdienst als aanvulling op een aantal anonieme ANPR voertuigen. Korpschef Luc Deryckere: “De kostprijs van een voertuig met 4 ANPR camera’s bedraagt 25.000 euro. De camera’s zijn zowel vooraan, achteraan en op de zijkant gericht zodat zij in elke richting nummerplaten kunnen registreren. Een grote vooruitgang tegenover de eerste ANPR camera in 2008 die juist moest afgericht zijn op de nummerplaat om deze te kunnen lezen.” “De nummerplaten die worden gelezen worden ook bijgehouden in een databank. Wanneer er een nummerplaat wordt gezien die voorkomt in de lijsten van geseinde voertuigen dan komt er een alarmmelding. Voordeel met het vroegere systeem is dat men nu aangesloten is op West-Vlaamse databank waar alle politiezones uit de regio gebruik kunnen van maken.” “Men heeft nu ook de mogelijkheid om de lijsten waaruit de camera’s moeten zoeken meer gericht in te stellen in opdracht van de controle, zodat bijvoorbeeld bij een verkeerscontrole minder ‘nattevingerwerk’ wordt gedaan waardoor er gerichter controles kunnen worden uitgevoerd, daar de nummerplaat van het voertuig voorkomt in de één van de lijsten.” “De lijsten komen van Brussel en zijn divers, deze gaan van niet verzekerd of gekeurd voertuig tot geseinde wagens bv. in het drugsmilieu. Men kan deze lijsten in de politiezone zelf ook aanvullen.” “Er is sedert de invoering van de ANPR camera’s al heel wat veranderd op vlak van wetgeving en privacycommissie. Er worden nu ook meer gegevens uitgewisseld tussen federale en lokale politie. De politie beschikt echter niet over de lijsten van wanbetalers van finale boeten, dit is het werk van de douane, maar ook dat zal in de toekomst veranderen.” Besluit kopschef Luc Deryckere.

Franse nummerplaten

De ANPR camera’s zijn ook uitgerust om voertuigen met Franse nummerplaat te herkennen. Dit moet vooral een meerwaarde betekenen in het kader van grenscriminaliteit, maar ook voor andere vormen van diefstal of criminaliteit.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
25 juli 2017
Geschreven door
BRU redactie (FVL)
Nieuws
Hevige brand bij Orgamex Ieper

Hevige brand bij Orgamex Ieper

IEPER – Donderdagavond brak een zware industriebrand uit bij Orgamex langs de Oostkaai te Ieper. Er werd een Be-Alert uitgestuurd om ramen en deuren te