BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Ongevallen

Zeilboot Capella kapseist voor de kust van Oostende

Zeilboot kapseist voor de kust van Oostende
Foto: FVL
Zaterdagmorgen is op ongeveer 10 mijl voor de kust van Oostende een zeilboot gekapseisd die deelnam aan de Light Vessel Race die door RBSC georganiseerd werd. Nadat het zeilschip Capella op een afgesproken tijdstip geen tussentijdse positie had doorgegeven, had de organisatie van de Light Vessel Race eerder op de dag via verschillende kanalen geprobeerd de boot en zijn opvarenden te bereiken. “Het niet doorgeven van een tussentijdse positie is op zich echter geen indicatie dat er een ongeval gebeurd is. Het is meer waarschijnlijk dat dit het gevolg is van technische problemen.” Aldus RBSC. Toen de boot de wedstrijd zaterdag na de middag ook niet beëindigde op het verwachte tijdstip heeft de organisatie bij verschillende havens nagevraagd of de boot daar niet binnen gelopen was. Vervolgens heeft de organisatie het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum (MRCC) op de hoogte gebracht. Kort nadien werd de organisatie op de hoogte gebracht van het feit dat het baggerschip Reynaert van de group Deme 3 personen had opgemerkt. Dit werd meteen gelinkt aan het vermiste zeilschip Capella. Er werd meteen een grote zoekactie op touw gezet door zowel Belgische als Nederlandse reddingsdiensten, het was toen al 14u30 en het vermoedelijke tijdstip van kapseizen zou omstreeks 08.20 zijn geweest. Er werden ook reddingshelikopters uit België en Nederland ingezet. De 3 opvarenden die door de baggerboot werden opgemerkt, werden door de Sea King naar het AZ St. Jan in Brugge overgebracht e stellen het, gezien de omstandigheden, tamelijk goed. Aldus kapitein Giessens van het MRCC. De reddingshelikopters vonden ook nog de lichamen van 2 andere opvarenden, die waren echter reeds overleden. En een zesde opvarende, een 18-jarige Nederlander, blijft nog vermist. De reddingsdiensten vonden enkel zijn broek. De zoekactie werd omstreeks 21u20 stopgezet omdat het toen reeds donker begon te worden en de kans dat de opvarende nog levend uit het water wordt gehaald is vrijwel nihil. “Er werd een groot gebied afgezocht rond de gekapseisde zeilboot, maar het heeft niet mogen zijn. We hebben echt alle middelen ingezet”, stelt kapitein Gyssens. “De Light Vessel Race is een zeilwedstrijd over een lange baan die deels tijdens de nacht gevaren wordt. Er waren dit jaar 19 deelnemers aan de start. Geen enkele van deze deelnemers, en ook de organisatie zelf heeft tijdens de race een noodsignaal opgevangen. Er stond vrij veel wind, maar de omstandigheden waren zeker niet uitzonderlijk. De opvarenden van de boot waren zowat de meest ervaren wedstrijdzeilers uit onze regio, die al in veel zwaardere omstandigheden wedstrijd gevaren hebben.” Aldus het RBSC.

Zeilboot geborgen

Kort na middernacht is de gekapseisde zeilboot opgesleept naar de de haven van Oostende. Momenteel wordt die leeggepompt en zondag zal een expert aan boord gaan om te zoeken naar een mogelijke oorzaak van het kapseizen.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
2 juli 2017
Geschreven door
BRU redactie (FVL)
Nieuws, Ongevallen