BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

Na daken die het begeven onder de sneeuw, heeft brandweer nu handen vol met oplossen van wateroverlast

Foto JOS
Foto JOS
De noodcentrale in West-Vlaanderen heeft woensdagavond meer dan 200 oproepen binnen gekregen voor wateroverlast. De overvloedige regen in combinatie met smeltwater deden beken en rivieren buiten hun oevers te treden. Ook nu nog is de brandweer nog altijd volop in de weer om de waterellende te bestrijden.  Op veel plaatsen stonden woensdag straten blank, dat was onder meer het geval in de Schaapbrugstraat in Roeselare en in de Lokbeekstraat in Izegem. Ook in de regio Brugge had de  brandweer de handen vol met het leegpompen van ondergelopen kelders.  Ook enkele tunnels op de N31 bleven niet gespaard van wateroverlast en liepen eveneens onder, wat voor heel wat verkeershinder zorgde.   “Onze ploegen zijn volop in de weer”, zegt kapitein Jeroen Bonte. “De mensen moeten wel wat geduld hebben. Er is een wachttijd van een uur, maar we kunnen de situatie wel nog de baas.” In Dadizele dreigde dan weer het bufferbekken over te lopen. “Het waterniveau blijft nog stijgen”, zegt burgemeester Ward Vergote van Moorslede. “Er komt nog veel water van hogerop gelegen dorpen. We zijn volop zandzakken aan het vullen voor mocht de toestand erger worden.” In buurgemeente Slijpskapelle stond dan weer de enige toegang tot het dorp onder water gezien in de andere straten momenteel wegenwerken aan de gang zijn. In Harelbeke dienden dan weer alle bewoners uit een appartementsgebouw te worden geëvacueerd nadat kortsluiting was ontstaan aan de elektriciteitskast van Residentie Bistierland I gelegen aan de Harpstraat.  Insijpelend regen- en smeltwater zocht zich een weg naar de elektriciteitskast van het appartementsgebouw, wat meteen kortsluiting veroorzaakte en er voor zorgde dat de installatie vuur vatte. Het vuur doofde uiteindelijk vanzelf, waardoor de brandweerlui bij aankomst niet hoefden te blussen. Niettemin is de schade aan de elektrische installatie groot. Ook een ploeg van Infrax diende ter plaatse te komen en beveiligde de installatie. Een tiental bewoners van appartementen in de residentie werden een tijdlang geëvacueerd en opgevangen aan de inkomhal, maar konden even later naar hun appartementen terugkeren. Ten slotte traden ook in Roeselare een drietal beken buiten hun oevers .  Vooral in de deelgemeente Beveren en ten westen van Roeselare was de toestand kritiek. Alarmfase 2 van het Delta -ziekenhuis langs de Wilgenstraat werd daarbij meteen in werking gesteld. Het eigen personeel werd ingezet voor de toevoer van zandzakjes. Ook de stedelijke werkplaatsen werden opnieuw geopend voor de aflevering van zandzakjes. Burgemeester Kris Declercq spoedde zich naar Beveren om de coördinatie van de hulpverleners op zich te nemen.
Foto NDZ
Foto NDZ

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
14 december 2017
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Nieuws