BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Algemeen Nieuws, Nieuws

Kortrijk koopt nieuwe klimaatvriendelijke vuilniswagen op CNG (aardgas)

Kortrijk koopt nieuwe klimaatvriendelijke vuilniswagen op CNG (aardgas)
Foto: FVL
In Kortrijk is een nieuwe vuilniswagen voorgesteld. Niet zomaar een vuilniswagen, maar een vuilniswagen op CNG (aardgas). De stad Kortrijk heeft hiermee opnieuw een extra aanvulling aan het klimaatvriendelijk wagenpark. Kortrijk is ook de eerste stad in West-Vlaanderen met een CNG vuilniswagen in eigen beheer. De nieuwe truck van Scania heeft een toegestane massa van 26 ton. De nieuwe vuilniswagen stoot bovendien 95% minder fijn stof uit. De vuilniswagen wordt in eerste instantie ingezet voor het ophalen van bedrijfsafval, maar kan ook ingezet worden voor andere ophalingen indien een andere vuilniswagen buiten dienst zou zijn. De nieuwe vuilniswagen is ook voorzien van een dodehoekcamera die voor meer veiligheid zorgt. Momenteel heeft de stad Kortrijk 9 vuilniswagens in rotatie. Schepen van Leefmilieu Bert Herrewyn: “De traditionele keuze van benzine of diesel verlaten we zoveel mogelijk. Waar het kan kiezen we voor aandrijving op gas of elektriciteit.” Het stadsbestuur voert bewust beleid naar meer duurzaamheid en koos eerder al voor milieuvriendelijke mobiliteitsoplossingen. Vandaag is 15% van het wagenpark reeds voorzien van duurzame aandrijving. Dit aandeel zal in de toekomst alleen maar toenemen. Naar het eind van 2018 zal dat tegen de 20% aanlopen. Schepen van Mensen en Gebouwen Arne Vandendriessche: “Net als bij de gebouwen van de stad hebben we de ambitie om ons wagenpark op termijn 100% duurzaam te maken. Deze eerste vuilniswagen op CNG is daarin een logische volgende stap, maar zeker niet de laatste.”

Milieuvriendelijk

Rijden op aardgas betekent: 95% minder fijn stof, 50% minder koolmonoxide (CO) en stikstofoxide (NOX), gemiddeld 20% minder koolstofdioxide, geen roetuitstoot, duurzaam in onderhoud en minder geluidsoverlast. De stad beschikt over een kleine slowfill installatie, maar om het grote volume van de vrachtwagen te vullen, is de stad tot op heden nog aangewezen op publieke tankstations met grote capaciteit. Mogelijks zal de stad in de toekomst investeren in een eigen CNG-tankinstallatie. De nieuwe vuilniswagen kan nu tanken bij IMOG telkens hij gaat lossen, zo hoeft men niet extra om te rijden. De Scania vuilniswagen kost de stad 242.229,90 euro en is aangekocht via een raamovereenkomst met Eandis. Eandis maakt zelf graag werk van duurzame oplossingen en ondersteunt steden en gemeenten via concrete acties. Eandis volgde dit traject op van aankoop tot oplevering. Eandis maakte het bestek op, stond in voor de technische ondersteuning en alle administratieve aspecten van het dossier.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
16 januari 2018
Geschreven door
BRU redactie (FVL)
Algemeen Nieuws, Nieuws
ChatGPT helpt je een lief vinden

ChatGPT helpt je een lief vinden

KORTRIJK – Technologie speelt een steeds belangrijkere rol in onze samenleving. Ook de manier waarop mensen daten, wordt door de immer voorthollende evolutie beïnvloed. Zo