BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

Opbouw 600.000 Dog Tags van slachtoffers uit WO I gestart in Niemandsland

Opbouw 600.000 Dog Tags van slachtoffers uit WO I gestart in Niemandsland
Foto: FVL
Het beeldenproject ComingWorldRememberMe moet de absolute blikvanger worden van GoneWest. Aan dit project van Koen Vanmechelen en Jan Moeyaert in opdracht van GoneWest is 4 jaar gewerkt door 150.000 individuele participanten. De 600.000 beeldjes staan voor de 600.000 dodelijke slachtoffers die gevallen zijn in ons land , waarvan 90% in West-Vlaanderen. De Namenlijst van deze slachtoffers kwam tot stand dankzij het fantastisch wetenschappelijk werk van het In Flanders Fields Museum.

12.000 beeldjes plaatsen per dag

Per dag komen ongeveer 80 vrijwilligers de beeldjes plaatsen. De beeldjes moeten allemaal in dezelfde richting kijken. Zo’n 4000 vrijwilligers zullen op 2 maanden tijd alle 600.000 beeldjes plaatsen.

Beleven, nooit meer vergeten

“Het is gelukt. Het leek voor sommigen een onhaalbare taak, maar dan kennen ze de West-Vlamingen niet…” Aldus gedeputeerde Myriam Vanlerberghe bij de start van de opbouw van de 600.000 beeldjes in provinciedomein De Palingbeek te Ieper. “Het was een huzarenstuk, maar wij hebben altijd geloofd in het concept. Het liep als een rode draad door de herdenkingsperiode 2014-2018. Enerzijds had je het beeldjesproject en anderzijds die namenlijst i.s.m. met het IFFM. Al meer dan 45.000 beeldjes zijn gelegd. 4000 vrijwilligers hebben zich opgegeven om tegen 30 maart alle beeldjes te plaatsen. Dit is geen attractie, dit is vooral beleven, nooit meer vergeten, eigenlijk in je geheugen griffen. Het is nu niet meer optellen, maar aftellen naar 30 maart.” Weet gedeputeerde Myriam Vanlerberghe. Het doorzichtige kunstwerk met de 600.000 dog tags krijgt een plaats in het paviljoen aan de start van het wandelparcours rond de land-artinstallatie. Het verenigt er letterlijk de verschillende nationaliteiten en generaties in de herdenking. Het engagement van al de betrokken mensen maakt van de land-artinstallatie een grens- en generatieoverschrijdend symbool van vrede.

RememberMe

Kunstenaar Koen Vanmechelen: “Hoe men zo’n werk tot een goed einde kan brengen is enkel mogelijk door de problemen die zich stellen te overwinnen. Als je zou nadenken hoe we morgen een nieuwe wereld zouden bouwen, dan zal het element om die nieuwe wereld te bouwen, zonder oorlog te voeren, toch de verschillende conflicten of moeilijkheden die er ontstaan, te overwinnen zijn. Ik maak 30 jaar werken, bij dit project hebben we niet anders gewerkt dan voorheen. We gaan het een beetje oprichten en dan moet er iets uit voortvloeien naar de maatschappij. En met succes hebben we mensen kunnen ondersteunen die in oorlogssituatie leven en daar ter plaatse iets te doen waardoor hun leven beter wordt. Met dit project doen we net hetzelfde, we zijn aan een generatie aan het vertellen dat een klein beetje oorlog niet bestaat, een generatie die nooit geen oorlog heeft meegemaakt te waarschuwen dat een klein beetje oorlog niet kan. Een klein beetje oorlog is geen oplossing voor een conflict. Daarom vond ik het ook zo belangrijk om mee te timmeren aan dit kunstwerk. Vandaag hebben we eigenlijk over RememberMe gesproken, 4 jaar lang de inzet van ateliers, mensen gemotiveerd, zelf de toer opgegaan, als een soort van mantel mensen te laten participeren en fysiek laten deelnemen om dat beeldje te maken waarbij elk zijn eigen identiteit heeft kunnen indrukken om te zeggen kijk ‘wij kunnen dit overwinnen’.”

Oerei

“Vandaag nemen we een nieuwe stap, vandaag gaan we naar ‘ComingWorld’. ComingWorld is dat grote ei dat in het midden zal staan ‘Oerei’ die zal functioneren als een Big Ben. Iedereen voelt vandaag dat onze wereld onder een enorme spanning staat van een wedergeboorte. En de vraag is altijd gaan we ruzie maken of gaan we elkaar begrijpen? Cultuur is hierbij een heel mooi gegeven om neutraal hierover te praten. Deze installatie heeft dat, dat ei in het midden die de nieuwe wereld symboliseert en die op springen staat produceert 600.000 beeldjes. 500.000 individuen die terug een nieuwe wereld vormen, maar het is de wereld die we ooit gekend hebben, de wereld die ooit aan mekaar genegen was en die dan uit elkaar geduwd geweest is om dan vandaag terug spiritueel met elkaar verbonden te zijn.” “We gaan daar op 2 manieren kunnen doorwandelen, als we door de beeldjes gaan, gaan we terug de bezinning hebben van iedere individu die nadenkt en rond het ei een soort van marktsfeer waar mensen terug met elkaar willen praten. Vandaag hebben we meer dan behoefte aan nieuwe vormen van conversatie die leiden tot bezinning en hopelijk een wereld die elkaar beter leert kennen. We hebben geen nood aan een oorlogsmonument. We hebben nood aan een monument dat heeft bezinning voor een nieuwe wereld, dat op ons netvlies zal blijven staan, maar ook in ons geheugen zal blijven groeien zodat die 600.000 beeldjes, worden het er 1 miljoen of meer, omdat u in uw geneigen, in uw verbeelding het zal verder drijven dan eigen karkas waarin wij leven. Die installatie heeft ons die sterkte en de kracht heeft die boodschap verder te drijven in het maatschappelijke . Dat is de universele kracht van kunst.”

Tegen de stroom in

“Het deed ons als provinciebestuur heel veel deugd om heel veel mensen in verbondenheid samen te brengen. Net zoals het Lichtfront in 2014. Vandaag staan we hier opnieuw met een nieuw project waar die verbondenheid opnieuw zo centraal staat. We zijn enorm fier als provinciebestuur dat we durven ‘tegen de stroom in te gaan’. We hebben met deze projecten gekozen om zoveel mogelijk mensen samen te brengen in verbondenheid.” Besluit gedeputeerde Guido Decorte.

Opbouw 600.000 Dog Tags van slachtoffers uit WO I gestart in Niemandsland
Foto: FVL

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
6 februari 2018
Geschreven door
BRU redactie (FVL)
Nieuws