BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

Efficiënt uw huis verwarmen en voorzien van elektriciteit los van het net?

Efficiënt uw huis verwarmen en voorzien van elektriciteit los van het net?
Foto: FVL
Het gezin Ludwig en Ann Van Wonterghem verwarmen hun woning tijdens de koudegolf die ons land momenteel in de ban heeft, met zonnepanelen, aangevuld met een ecologische en energie-efficiënte pelletketel. Ze zijn niet afhankelijk van een energieleverancier en ontvangen ook geen energiefactuur. Hun ecologische en energie-efficiënte installatie met pelletketel wekt voldoende warmte en elektriciteit op om, zelfs tijdens extreem koud winterweer, ruimschoots aan de energiebehoefte van een gemiddeld gezin te voldoen. “Het is de perfecte match, in de winter is er weinig zon, donkere dagen, de zon brengt te weinig energie op en met de palletketel kan zowel warmte als energie geproduceerd worden. Het is eigenlijk een wisselwerking. Het hele huis kan verwarmd worden en het hele huishouden kan op eigen energie draaien. De overschot aan electriciteit wordt opgeslagen op een batterij. Wij zijn niet afhankelijk van zon of wind, aan de zon staat geen knop, aan onze ketel wel. Als de zon niet schijnt, slaat de motor aan en wordt zo ook de batterij opgeladen.” Aldus Ludwig van Wonterghem van Stroomop. Deze condenserende pelletketel, met thermisch vermogen van 10kW, is uitgerust met een Stirlingmotor die ongeveer 750W elektriciteit produceert. Het hart van de installatie is aangevuld met een kleine PV-installatie van 3,6kWp en een zoutwaterbatterij van 10kWh. Op zonnige dagen leveren de zonnepanelen stroom die wordt opgeslagen in een zoutwaterbatterij. Tijdens donkere dagen wordt de opbrengst van de Stirlingmotor in de batterij opgeslagen om, tijdens de uren dat de pelletketel niet draait, de woning van de nodige energie te voorzien. Het is eveneens mogelijk om de verwarming via je smartphone in- of uit te schakelen. De aankoop van een nieuwe pelletketel is inderdaad zo’n 4000 euro duurder dan een nieuwe mazoutketel. Men is echter niet verplicht om onmiddelijk deze investering uit te voeren bij de plaatsing van een pelletketel. Men kan ook achteraf een Stirlingmotor aan de pelletketel toevoegen om elektriciteit op te wekken. De kostprijs van pellets bedraagt ongeveer 4,9 eurocent/kWh, de kostprijs van stookolie bedraagt 6,8 eurocent/kWh. Daardoor is de investering op 8 jaar terugverdiend en daarna bespaar je 500 euro/jaar. Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege heeft zopas wel beslist om een premie in te voeren voor dergelijke instalatie. Dit moet nu nog verder met Agoria uitgewerkt worden. Hout- en pelletkachels leveren in Vlaanderen de meeste groene energie, zo bleek.

Uitstoot

Ook naar uitstoot toe is de pelletkachel minder vervuilend dan een houtkachel of open haard. De uitstoot (5mg/m3), dit is maar een fractie van wat een traditionele kachel of open haard (1000mg/m3) de lucht inblaast. Dat pelletkachels meer en meer in onze woonkamers verschijnen, is dus een goede zaak.

Openkijkdag

Op zaterdag 10 maart organiseren Ludwig en Ann een openkijkdag in hun woonhuis. Iedereen die geïnteresseerd is in milieuvriendelijk verwarmen en elektriciteit opwekken kan de installatie komen bekijken doorlopend van 10.00 tot 17.00 u in de Twaalfde Liniestraat 42, 8520 Kuurne.

Efficiënt uw huis verwarmen en voorzien van elektriciteit los van het net?
Foto: FVL

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
27 februari 2018
Geschreven door
BRU redactie (FVL)
Nieuws
De ultieme voetbalkenner is van Kuurne

De ultieme voetbalkenner is van Kuurne

KUURNE – Tot 14 juli rolt de bal op het Europees Kampioenschap voetbal in Duitsland. Gemeente Kuurne heeft, in samenwerking met Tifogame, een gepersonaliseerd online