BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

Vlaams minister van Energie draait kraan nieuw warmtenet open bij afvalverbrandingsinstallatie Imog Harelbeke

Vlaams minister van Energie draait kraan nieuw warmtenet open
Foto: FVL
Symbolischer kon wellicht niet, op de koudste dag van het jaar werd het warmtenet van Kuurne en Harelbeke ingehuldigd. “Dit warmtenet is een voorbeeld van hoe het moet en een voorbeeld voor heel Vlaanderen.” Aldus Bart Tommelein, Vlaams minister van Energie. Imog is in zijn 40-jarig bestaan steeds meegegaan met de tijd, eerst door de schadelijke effecten van de afvalverwerking tot een minimum te herleiden, daarna warmte te gebruiken om elektriciteit te produceren en nu door restwarmte te valoriseren via warmtenettten. Imog kent de voordelen van warmtenet, want het deelt al enkele jaren een warmtenet met buurbedrijf Nerva.

Buis i.p.v. trouwring

“Een beetje gezonde competitie tussen de distributienetbeheerders, wat overigens nodig was voor een project zonder gouden eieren… en de bouwpromotor Dumobil die reeds ervaring had in de regio Mirom Roeselare, leidde in mei 2014 tot een overeenkomst met Eandis en iets later met Infrax. Imog geraakte zo met Eandis en met Infrax en binnenkort met Warmte@Vlaanderen meer als getrouwd. Niet verbonden door een ring, maar door een buis voor minstens 25 jaar. Het aansluiten van restwarmte uit onze installatie op het warmtenet Kuurne en later ook Harelbeke past volledig in het Imog beleid. Het restwarmtenet is echter geen kip met de gouden eieren. Net evenmin als vele andere activiteiten binnen haar afvalopdrachten.” Aldus Rik Soens, voorzitter Imog. “In het Warmteplan is nu ook een ‘warmtetoets’ opgenomen. Dit betekent dat gemeentebesturen bij grote infrastructuurwerken best nagaan of er geen mogelijkheden zijn met warmte en de aanleg van warmtenetten. Blijkbaar hebben Kuurne en Harelbeke deze warmtetoets al zelf uitgevoerd en tot het besluit gekomen dat in hun stad of gemeente een warmtenet mogelijk was. Zelfs met enige moeite, want een onderboring van de Leie is toch ook geen eenvoudige en goedkope operatie. Maar het is hen gelukt en ik wil dan ook alle partners feliciteren met het resultaat.” Aldus Bart Tommelein, Vlaams minister van Energie. Collectieve verwarming zal in de toekomst meer en meer voorkomen. De omslag naar hernieuwbare energie vraagt visie en inspanningen van vele actoren: van bedrijven zoals Imog, van lokale besturen, maar ook van kleine klassieke spelers op de energiemarkt zoals distributiebeheerders Infrax en Eandis die dit warmtenet hebben aangelegd. Met de restwarmte zullen voortaan een 700-tal huizen, een tiental bedrijven en scholen verwarmd worden. Naast het opvangen van restwarmte die een perfecte energiebron vormt, dragen zij dankzij het warmtenet uiteraard ook bij aan een schoner milieu door jaarlijks bijna 10.000 ton CO2 te besparen.

Vlaams minister van Energie draait kraan nieuw warmtenet open
Foto: FVL

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
1 maart 2018
Geschreven door
BRU redactie (FVL)
Nieuws
Chiro Sint-Michiel

Chiro Sint-Michiel 70 jaar jong

KUURNE – Komend weekend viert Chiro Sint-Michiel zijn 70ste verjaardag. Twee jaar geleden werd de jeugdvereniging nog uitgeroepen tot de grootste werking van West-Vlaanderen, met