BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

Tweede mobiele flitscamera voor snelheidscontroles in Kortrijk, Kuurne en Lendelede is actief

Tweede mobiele flitscamera voor snelheidscontroles in Kortrijk, Kuurne en Lendelede is actief
Foto: FVL

Dubbel zoveel pakkans t.o.v. hardleerse snelheidsovertreders.

Het politiecollege en de politiezone Vlas deden er de afgelopen jaren alles aan om Kortrijk, Kuurne en Lendelede echt verkeersveilig te maken. Naast een uitgebreide waaier aan preventieve en sensibiliserende acties en maatregelen, zijn ook dagelijkse snelheidscontroles een must en een belangrijke maatregel om de verkeersveiligheid te handhaven. De politiezone Vlas investeerde daarom in een tweede digitale snelheidsmeter die sinds mei 2018 in de operationele testfase zit.

1. Camera zichtbaar of vermomd inzetbaar

In de strijd tegen de vaak hardleerse snelheidsovertreders, opteerde de PZ Vlas voor een mobiele snelheidsmeter die op verschillende manieren kan ingezet worden langs de rijweg: · op een statief los van het politievoertuig; · op de trekhaak van een anoniem politievoertuig; · vermomd in een daarvoor aangepaste vuilnisbak. Bovenstaande 3 ‘flitsmogelijkheden’ kunnen bovendien in beide richtingen, dit zonder zichtbare flits aangezien met een infraroodcamera gewerkt wordt. PZ Vlas: “Tot nu toe hadden we met de 24 vaste flitspalen en de flitswagen, waar de camera vast in gemonteerd zit, al heel wat controlemogelijkheden. Toch konden we niet in alle straten waar te hard gereden wordt controleren, simpelweg omdat de straatinfrastructuur dit niet of moeilijk toelaat bv. in de Koning Leopold III-laan in Kortrijk, de Rollegemsestraat in Bellegem, de Vijverhoek, Sint-Katiensteenweg, Pieter Vynckestraat en het centrum in Kuurne en de Hulstemolenstraat in Lendelede. Met de nieuwe snelheidsmeter kunnen we daar vanaf nu wel snelheidscontroles uitvoeren.”

2. Pakkans vergroten voor hardleerse snelheidsovertreders

Doel van de extra snelheidscamera is het bekomen van een nog betere verkeersveiligheid door het aanpakken van hardleerse snelheidsovertreders. Het overgrote deel van de bestuurders is zich bewust van het gevaar van te snel rijden en weet dat de politiezone Vlas dagelijks snelheidscontroles uitvoert op zowel invalswegen, in het centrum, in woonwijken als in schoolomgevingen. Toch is er nog steeds een minderheid van bestuurders die permanent te snel rijden en de snelheidslimiet systematisch aan hun laars lappen. Preventieve en sensibiliserende acties volstaan hierbij niet. Een repressieve aanpak met gerichte snelheidscontroles, ook in het weekend en ook ’s nachts, dit in combinatie met alcoholcontroles, zullen de pakkans en bijgevolg de bewustwording van verkeersonveilig gedrag alleen maar vergroten. De nieuwe snelheidsmeter zal in de nabije toekomst samen worden ingezet met de bestaande ‘flitswagen’. Dat betekent dat er bijna dubbel zo veel snelheidscontroles zullen kunnen uitgevoerd worden.

3. Aanvulling op ANPR-cameraschild

De nieuwe mobiele snelheidsmeter is ook inzetbaar in de strijd tegen andere criminele feiten zoals woninginbraken en grenscriminaliteit. De camera kan perfect een mobiel verlengstuk vormen op de 24 ANPR-camera’s die het cameraschild vormen op de invalswegen rond Kortrijk (16), Kuurne (6) en Lendelede (2).

4. Nuttige investering voor meer verkeersveiligheid

Om de camera te laten functioneren, is een verbinding nodig met een verplaatsbare batterij die ofwel in het politievoertuig in de buurt ligt of vlak naast het camerastatief of de vuilnisbak wordt geplaatst. De volledige cameraopstelling met uitrusting kost 59.000 euro. De drie burgemeesters geloven sterk in het nut van deze extra snelheidscamera: “Met twee mobiele ‘flitscamera’s’ voor onze politiezone willen we Kortrijk, Kuurne en Lendelede nog verkeersveiliger maken voor fietsers en voetgangers. Dankzij de vele inspanningen op het vlak van preventie en sensibilisering is de bewustwording rond verkeersveiligheid de afgelopen jaren enorm verbeterd. De combinatie met de inzet van deze extra snelheidscamera moet die positieve trend handhaven en zelfs nog doen verbeteren.”

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
23 juni 2018
Geschreven door
BRU redactie (FVL)
Nieuws