BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

VRT dumpt antennekijker

000 antenne VRT Op 1 december 2018 stopt onze openbare omroep VRT met de gratis te ontvangen tv-uitzendingen via de ether (DVB-T). Dit betekent dat het tv-aanbod van de VRT niet meer beschikbaar zal zijn voor iedereen die met een antenne het tv-signaal ontvangt. De antennekijker wordt door deze roekeloze beslissing van onze openbare omroep buitenspel gezet en dat is ontoelaatbaar. Vandaag worden de etheruitzendingen van de VRT overwegend ontvangen door Vlamingen die om uiteenlopende redenen thuis niet over een kabelaansluiting of snelle internetverbinding kunnen beschikken.   In ver afgelegen woningen waar het voor kabelaanbieders commercieel oninteressant is om kabelinfrastructuur aan te leggen is het antennesignaal vaak de enige manier om de openbare omroep te kunnen ontvangen.  De etheruitzendingen zijn ook essentieel voor een relatief grote groep Vlamingen die het tv-signaal onderweg of mobiel moeten kunnen ontvangen. Denken we daarbij in het bijzonder aan binnenschippers, vrachtwagenchauffeurs, kotstudenten, jeugdbewegingen, kampeerders, wielerploegen en wielerliefhebbers. Ook bij alternatieve of tijdelijke woonvormen zoals vakantieverblijven, mobilhomes, caravans, woonboten en tiny houses is mobiele tv-ontvangst nodig en wordt er dus veelal voor antenne-tv gekozen.  Daarnaast zijn er ook Vlamingen die bewust voor een bescheiden tv-aanbod kiezen omdat ze geen interesse hebben in commerciële zenders of steeds duurder wordende telecombundels. In die gevallen is antenne-ontvangst de uitgelezen manier om de tv-programma’s van de VRT te ontvangen. Een niet te verwaarlozen groep Vlamingen gebruikt het DVB-T-signaal ook om tv te kijken op een tweede tv-toestel in de slaapkamer, keuken of veranda omdat er in deze ruimten vaak geen tv-bekabeling aanwezig is en draadloze uitzendingen dus de enige mogelijkheid zijn om het tv-signaal te ontvangen.  Het is dan ook compleet onaanvaardbaar dat al deze Vlamingen de vrije en onbeperkte toegang tot het tv-aanbod van de openbare omroep VRT zouden verliezen. Omdat de antennekijker niet mag aanzien worden als een tweederangskijker werd de actie opgestart “Red de antennekijker”.  Wij zijn steun wil betuigen voor het behoud en herwaardering van de etheruitzendingen kan terecht op de website antennekijker.be/red-de-antennekijker om de petitie te onder tekenen.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
20 juni 2018
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Nieuws

De Vlammetjes zijn terug

BRUSSEL – Warmste Week Vlambassadeur Zita Wauters gaf hét startschot van de vlammetjesverkoop. Scoor nu ook jouw vlammetje. Dit jaar wordt er een speciale editie