BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Brandweer en Politie, Nieuws

Stofexplosie bij firma Pouleyn in Anzegem eist zware tol

Stofexplosie bij firma Pouleyn
Foto: FVL
Deze morgen moest het reinigingsbedrijf Cannie uit Oostrozebeke een silo reinigen bij het bedrijf Pouleyn te Anzegem, waar poorten, ramen en deuren in hout en aluminium worden vervaardigd, nadat daar donderdag brand was uitgebroken. Bij het openen van een luik van van de silo waar donderdag brand was uitgebroken liep het echter volledig fout. Door de toevoer van zuurstof ontstond een ventilatie-geïnduceerde flashover. De gevolgen waren verschrikkelijk, minstens twee arbeiders die op het toegangsplatform van de kooiladder stonden en het luik openden kregen de volle laag en vielen dan ook nog eens een aantal meter naar beneden. Ook de andere arbeiders werden zwaargewond. Bij aankomst van de hulpdiensten was het een verschrikkelijk zicht verteld een brandweerman, de gewonde arbeiders lagen verspreid op de grond en waren er erg aan toe. Eén arbeider (24) overleed enkele uren later aan zijn verwondingen, nog een arbeider is overgebracht naar Leuven met derdegraads brandwonden, gebroken wervels (geen nekwervels), inhalatiebeschadiging van de longen en ligt in coma. “Onbegrijpelijk, vertelt een aangeslagen zaakvoerster van de Ruimingsfirma Cannie uit Oostrozebeke. Vier van onze 6 personeelsleden raakten betrokken bij het incident deze morgen, allen jonge mensen tussen de 20 en 30 jaar. Mathias (24) was een brave en harde werker. Het is zowel voor ons als voor hun familie een enorm zware klap. Ik begrijp niet dat de brandweer onze mensen zomaar die silo liet openmaken zonder te weten of de brand volledig gedoofd was.” Deze middag was het voor de zaakvoerster van de reinigingsfirma nog steeds niet duidelijk wat er juist gebeurd was en wie naar welk ziekenhuis werd overgebracht. De arbeiders van Ruimingsfirma die naar Anzegem werden gestuurd, werden onlangs ook nog ingezet na de zware brand bij Matco in Waregem, amper een 4 tal km van de plaats waar deze morgen de explosie plaatsvond. Uit navraag bij een veiligheidsconsulent blijkt dat na een silobrand men nooit zeker dat hij gedoofd is. Er is steeds een gevaar dat er binnenin nog smeuling, gloed of brand is die juist terug zuurstof nodig heeft om te ontvlammen en in combinatie met stof een explosie veroorzaakt. Hoge voorzichtigheid is hier steeds geboden en met voldoende bescherming. Hoogstwaarschijnlijk is men er vanuit gegaan dat hij gedoofd was. Verder onderzoek zal moeten uitwijzen wat er precies misgelopen is. “Onze gedachten gaan nu in de eerste plaats naar de slachtoffers en hun familie”, aldus burgemeester Gino Devogelaere van Anzegem

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
25 januari 2019
Geschreven door
BRU redactie (FVL)
Brandweer en Politie, Nieuws
Mooov in Zuid-West-Vlaanderen *

Mooov in Zuid-West-Vlaanderen *

Zuid-West-Vlaanderen – Van 18 april tot 2 mei strijkt MOOOV neer in Zuid-West-Vlaanderen. Een brede waaier aan films uit alle hoeken van de wereld, reizen