BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

Brouwerij De Brabandere en Brasserie Dubuisson vieren samen 375 jaar brouwgeschiedenis met ‘Alliance’

Brouwerij De Brabandere en Brasserie Dubuisson vieren samen 375jaar brouwgeschiedenis met 'Alliance'
Foto: FVL
Als Wallonië en Vlaanderen wél feilloos samenwerken: Brouwerij De Brabandere en Brasserie Dubuisson vieren samen 375 jaar brouwgeschiedenis met ‘Alliance’ Een Waalse en een Vlaamse brouwerij die samen een bier op de markt brengen, dat moet een unicum zijn. Ter gelegenheid van de 125ste verjaardag van Brouwerij De Brabandere uit Bavikhove en de 250ste verjaardag van Brouwerij Dubuisson uit Pipaix brengen beide brouwers samen ‘Alliance’ op de markt. Niet één, maar twee bieren werden vandaag symbolisch voorgesteld op de taalgrens.

Alliance, een unieke uitwisseling van brouwexpertise

Steeds meer gaan Belgische brouwerijen samenwerken met buitenlandse bieren, maar een verbintenis tussen een Waalse en een Vlaamse brouwerij was tot nu toe ongezien. “Nochtans was het voor ons een heel logische keuze”, vertelt Albert De Brabandere. “Onze beide brouwerijen maken deel uit van de Belgian Family Brewers, waar de Belgische familiale brouwerijen zich verenigen om Belgisch bier wereldwijd bekend te maken. Het was daar dat ik Hugues Dubuisson aansprak om mee te stappen in dit gezamenlijk project. Wij bestaan dit jaar 125 jaar en Brouwerij Dubuisson al 250 jaar. Dus brachten we onze brouwers samen om met die 375 jaar ervaring aan de slag te gaan en tot een subliem verjaardagsbier te komen.”

1 alliantie tussen Vlaanderen en Wallonië, 2 bieren

Al snel werd duidelijk dat het niet bij 1 bier kon blijven. “We zijn vertrokken vanuit de sterktes van beide brouwerijen”, aldus Hugues Dubuisson. “Zo geldt onze Brouwerij Dubuisson als referentie voor de sterkere bieren, terwijl Brouwerij De Brabandere een mooie reputatie heeft in foedergerijpte bieren. We verzamelden onze brouwers rond de tafel en besloten aan de slag te gaan met elkaars specialiteit”. Zo verhuisde een Petrus Quadrupel gebrouwen bij Brouwerij De Brabandere naar het Waalse Pipaix om 6 maanden te rusten op eikenhouten wijnvaten uit de Bourgogne. En de Bush Caractère van Brouwerij Dubuisson kreeg een extra dimensie door het in het Vlaamse Bavikhove te versnijden met Petrus Aged Pale die tot 2 jaar in de imposante foeders bij Brouwerij De Brabandere lag.

Un compromis à la belge

Het eindresultaat is een compromis à la belge met 1 geschenkverpakking en 2 bieren in een champagnefles, binnenkort beschikbaar bij Hyper Carrefour, Cora, Intermarche, Makro, Spar en bij bierhandelaren. “We zijn heel fier op de 2 bieren die we vandaag mogen voorstellen”, aldus brouwer Antonin Maes van Brouwerij Dubuisson. “De fijnproever zal meteen merken hoe de microflora aanwezig in de foeders van De Brabandere onze Bush Caractère een heerlijke fruitigheid hebben gegeven. Terwijl de Petrus Quadrupel in onze Bourgogne vaten dan zoveel meer intensiteit en een vineus karakter kreeg met toetsen van chocolade, peperkoek en zoethout. Een perfect degustatiebier.” “We zijn er echt in geslaagd om het bier dat we kregen uit de andere brouwerij een eigen toets en toegevoegde waarde te geven”, vult brouwer Pieter Maes van De Brabandere aan. “Twee gebalanceerde bieren, zoals het onze Belgische traditie betaamt. Zeg nu nog eens dat Vlaanderen en Wallonië niet kunnen samenwerken. Wij als brouwers geven alvast het goede voorbeeld!”

Een jaar vol festiviteiten

Voor beide brouwerijen blijft het niet bij gezamenlijk een bier uitbrengen. “Ter gelegenheid van onze 250ste verjaardag, namen we ook ons Bush-gamma onder handen met enkele nieuwe namen en een opfrissing van het logo. Later dit jaar openen we het kasteel rechtover de brouwerij als bezoekerscentrum”, vertelt Hugues Dubuisson. “We blijven investeren!” Brouwerij De Brabandere luidde het feestjaar vorige maand al in met de opening van hun Brouwershuys waardoor de brouwerij voor het eerst in de geschiedenis haar deuren opent voor het publiek. Niemand minder dan brouwmeester Chris ontvangt en gidst de bezoekers rond. “Met 34 jaar ervaring dacht Chris stilaan aan zijn pensioen, maar we zijn blij dat zijn kennis niet verloren gaat. Dit vat vol anekdotes kan de bezoekers boeien van begin tot einde.” aldus Albert De Brabandere.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
16 mei 2019
Geschreven door
BRU redactie (FVL)
Nieuws

Reis rond België in 365 bieren

Het Belgisch bierlandschap is een bruisend fenomeen. We tellen nu ruim 350 brouwerijen, verspreid over het land, van pico tot mega, nagelnieuw of uitgegroeid tot