BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

Hotel Gasthof Te Cathem krijgt bezoek van gevlekte ringslang

Hotel Gasthof Te Cathem krijgt bezoek van gevlekte ringslang
Foto: FVL
Woensdagmorgen werd bij Hotel Gasthof Te Cathem in de Menensesteenweg een slang aangetroffen. De brandweer werd opgeroepen en kon het dier makkelijk vangen. De slang werd daarna overgebracht naar het opvangcentrum voor reptielen, SOS Reptiel te Zuienkerke. Volgens Marc Kino van Natuurpunt leven er in de Leiemeersen gevlekte ringslangen, deze zijn absoluut niet gevaarlijk. Hun maaltijd bestaat voornamelijk uit vis en kikkers. “Indien het een ringslang is, hadden ze de slang gewoon terug moeten uitzetten in het natuurgebied de Leiemeersen, maar het is te begrijpen dat die mensen moeilijk onderscheid kunnen maken tussen de verschillende soorten reptielen, want het gebeurt natuurlijk ook wel eens dat mensen deze durven te dumpen. Maar de plaats waar het reptiel werd aangetroffen heeft al een sterk vermoeden dat het om een gevlekte ringslang gaat.” Aldus Marc Kino van Natuurpunt. Ook bij SOS Reptiel kon men bevestigen dat het om een inheemse ringslang gaat, waarvan men hoopte deze zo snel mogelijk terug naar hun leefgebied te kunnen terugbrengen. Na contact met Marc Kino van Natuurpunt kon de ringslang woensdagavond al terug opgehaald worden en opnieuw uitgezet worden in natuurgebied de Leiemeersen in Laag-Vlaanderen. De gevlekte ringslang is een beschermde inheemse soort die zeldzaam is in onze contreien. De gespierde slang kan zich relatief snel verplaatsen op het land en is een goede zwemmer. Meestal komen ze voor in moerassen en natte graslanden. De ringslang heeft een lengte van 90 cm (mannetjes) tot 120 cm (vrouwtjes).

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
23 mei 2019
Geschreven door
BRU redactie (FVL)
Nieuws