BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

Politie organiseert een controleactie op aanhangwagens

Politie organiseert een controleactie op aanhangwagens
Fotol FVL
Controleactie op veiligheid van aanhangwagens in het verkeer door de Politiezones van ‘WVL4-groep’ (Politiezone VLAS, Politiezone RIHO, Politiezone Polder en Politie Westkust). Op zaterdag 18 mei hielden de vier politiezones van de ‘WVL4-groep’ een controleactie op de veiligheid van aanhangwagens. De verkeerspolitie van de Politiezone Vlas stelt vaak vast dat niet alle aanhangwagens voldoen aan de verplichte eisen en dat ze vaak te zwaar of verkeerd geladen worden. Dat leidt tot onveilige situaties. “Daarom start de PZ Vlas vanaf 18 mei met verkeersveiligheidsacties die specifiek gericht zijn op het correct en veilig gebruik van aanhangwagens. De controles hebben vooral een preventief en sensibiliserend karakter. Flagrante overtredingen die voor verkeersonveilige situaties kunnen zorgen, zullen natuurlijk wel geverbaliseerd worden.” Aldus Thomas Detavernier, woordvoerder van PZ Vlas. “Het onveilig gebruik van aanhangwagens komt natuurlijk niet enkel voor in de PZ Vlas. Vandaar de controles vandaag ook gelijktijdig gebeuren in de andere politiezones van de ‘WVL4-groep’. De vier politiezones werken ook voor verkeersacties heel nauw samen, ze wisselen kennis, ervaringen en resultaten uit voor specifieke verkeersthema’s.” Besluit Thomas Detavernier. De bestuurders van de voertuigen met aanhangwagen kregen eveneens een kaartje mee met tips om zich veilig in het verkeer te begeven met aanhangwagen.

Belangrijkste vaststellingen:

In totaal werden 134 voertuigen met aanhangwagen gecontroleerd. 72 aanhangwagens waren perfect in orde Er werden wel heel wat inbreuken vastgesteld. Afhankelijk van het type en de graad van overtreding kreeg de bestuurder een waarschuwing of een proces-verbaal. Daarbij gaf de verkeerspolitie ook telkens de nodige informatie en uitleg mee aan de bestuurders, want de actie had vooral een sensibiliserend en preventief karakter:

 • 2 aanhangwagens waren niet ingeschreven, 5 waren niet verzekerd, 5 waren niet gekeurd
 • 19 hadden geen of de verkeerde reproductie nummerplaat
 • 9 hadden geen noodkoppeling of de noodkoppeling was niet in gebruik
 • 2 hadden geen losbreekrem
 • 17 hadden niet goed werkende of niet werkende verlichting
 • 3 hadden een lading dat niet goed of niet was vastgemaakt
 • 11 hadden geen chassisnummer of chassisplaatje
 • 1 aanhangwagen was overladen
 • 6 bestuurders droegen hun veiligheidsgordel niet
 • 1 bestuurder was niet handenvrij aan het bellen
 • 1 bestuurder had te veel gedronken
 • 1 bestuurder kon geen geldig rijbewijs voorleggen

Aangezien er toch heel wat aanhangwagens niet in orde bleken te zijn, zal een dergelijke controleactie zeker herhaald worden.

Politie zone Vlas
Foto: FVL

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
19 mei 2019
Geschreven door
BRU redactie (FVL)
Nieuws