BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Evenementen, Nieuws

Heldendag van start met het vormen van een groot rood hart op Kuurnse marktplein

Foto NSK
Foto NSK
Vandaag wordt het marktplein van Kuurne en de onmiddellijke omgeving daarvan volledig ingenomen door de hulpdiensten.  Naar aanleiding van het 150-jarig bestaan van de brandweerpost Kuurne en 40 jaar heropstart van de plaatselijke Rode Kruispost Kuurne worden beide hulpdiensten vandaag in de kijker geplaatst.  De feestelijkheden gingen deze morgen om 10 uur van start op het marktplein met het vormen van een groot rood hart.  “De eerste interventies van onze Rode Kruispost in Kuurne dateren van WOII”, licht Stefaan Pottie, voorzitter van de Rode Kruispost Kuurne toe, “Eind jaren ’60 viel deze werking echter stil en werd de post opgedoekt wegens te weinig interesse.  Eind jaren ’70 bleek er echter opnieuw nood te zijn aan preventieve medische ondersteuning bij evenementen.  Voormalige vrijwilligers, dokters, apothekers en bankdirecteurs bundelden de krachten en zorgden ervoor dat een nieuwe Rode Kruis post werd opgericht, waar ik zelf ook reeds 40 jaar deel van uit maak.”  Ondertussen is de Kuurnse Rode Kruisafdeling uitgegroeid tot een voorbeeldafdeling in de  provincie West-Vlaanderen.  Ook de brandweerpost Kuurne die dit jaar 150 jaar jong is zet uitzonderlijk voor deze gelegenheid de deuren van zijn kazerne open.  “Wie vandaag een bezoekje brengt aan onze kazerne verrassen met diverse demo’s”, vertelt postverantwoordelijke Rudy Dewolf van de brandweerpost Kuune, “Vuur zal er echter niet te zien zijn, gezien de zone Fluvia een milieuveilig beleid voert, maar daarom zullen de demo’s alvast niet minder spectaculair zijn.   Met de recente gebeurtenissen nog in het hoofd waarbij twee brandweermannen het leven lieten in Beringen, planden wij ook een demo in hoe een brandweerman in nood kan gered worden.  Daarnaast willen wij ook van deze dag gebruik maken om op zoek te gaan naar nieuwe gemotiveerde personen die zelf brandweerman of – vrouw willen gaan worden en de mensen sensibiliseren inzake brandveiligheid.  Rookmelders hebben in de woning is daar alvast een zeer goed begin van.”  De heldendag waarop onder andere enkele voertuigen van het rode Kruis te zien zijn die enkel worden ingezet bij grote rampen, een stand van de MUG-heli, een container waarin de hevige rookontwikkeling bij een woning brand wordt gesimuleerd,…  ging van start om 10 uur en loopt nog 18 uur.  Naast diverse demo’s en activiteiten voor volwassenen is er eveneens ruimschoots aan de kinderen gedacht onder meer met een schuimbad, levensechte wonden in grime, een simulatie reanimatie, een springkasteel, enz.  Het volledige programma is terug te vinden via www.kuurne.be/hartvoorkuurne

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
22 september 2019
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Evenementen, Nieuws
Middenstand 100 jaar

NV De Middenstand is eeuw oud

KUURNE – Aanstaande zondag worden, naar aanleiding van het 100-jarig bestaan van De Middenstand, de huidige bestuurders van NV ‘De Middenstand van Cuerne’ ontvangen op