BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

Velofolies, blijvend actief inzetten op verkeersveiligheid blijft noodzakelijk

Velofolies, blijvend actief inzetten op verkeersveiligheid blijft noodzakelijk
Foto: fVL
Vrijdagmorgen werd in Kortrijk Xpo, bij de opening van de fietsbeurs Velofolies, door gouverneur Decaluwé het startschot gegeven van de verkeerscampagne “Fietstoerisme in Harmonie”. De verkeerscampagne is dit jaar aan zijn negende editie toe. In samenwerking met de vzw Verkeersveilig West-Vlaanderen, de provincie West-Vlaanderen en de wielerbond, ijvert de gouverneur met deze campagne voor de veiligheid van elke fietser op onze West-Vlaamse wegen. “Het bevorderen van de verkeersveiligheid op onze West-Vlaamse wegen blijft ook dit jaar één van mijn grootste prioriteiten.” Aldus de gouverneur. Met de verkeerscampagne Fietstoerisme in Harmonie” wil men mee helpen voor zorgen voor de nodige verkeersveiligheid van deze groep van weggebruikers. De fietsbeurs Velofolies vormt hiervoor het ideale kader. Met haar internationale uitstraling en gevarieerd aanbod dat elk jaar groeit, is zij een belangrijke speler binnen het gehele fietsgebeuren. Zeker in onze provincie is het fiets- en wielertoerisme een boomende en steeds groeiende vrijetijdsbesteding. Tijdens de eerste 9 maanden van 2019 kwamen er volgens VIAS 32 mensen om in een verkeersongeval in West-Vlaanderen. Dit mag dan wel het laagste cijfer ooit zijn voor onze provincie, toch blijft sensibilisering samen met maximale preventie ook de kern van het verkeersveiligheidsbeleid binnen de provincie, want bij fietsongevallen in West-Vlaanderen waren de cijfers toch nog verontrustend: 1257 gewonden en 5 doden. Meer dan 90% van de verkeersongevallen worden echter veroorzaakt door al dan niet menselijk gedrag. Bewust defensief rijgedrag is iets waar men zelf moet voor instaan. Een juiste inschatting leren maken van gevaarlijke situaties om op die manier mogelijke ongevallen te vermijden. Blijvend actief inzetten op verkeersveiligheid is noodzakelijk. Dit vormt ook de gezamenlijke drijfveer van de vzw Verkeers Veilig West-Vlaanderen, het provinciebestuur van West-Vlaanderen, alle betrokken lokale besturen, politiezones, organisaties en uiteraard de gouverneur zelf. Ook de pijlers van de campagne Fietstoerisme in Harmonie ondersteunen deze nood: een goede kennis van van en respect voor de verkeersregels, de noodzaak van een reglementair uitgeruste fiets, veilige fietspaden en hoffelijkheid van en tussen alle weggebruikers. Met als einddoel het streven naar een algemeen veilig, hoffelijk, reglementair en harmonieus verkeer op onze West-Vlaamse wegen.

De “peter” van de verkeerscampagne

Dirk Baert, Belgisch kampioen 1 km tijdrijden (1968), wereldtitel in de achtervolging (1971) en 6-voudig Belgisch kampioen in de achtervolging ondersteunt de campagne “fietstoerisme in harmonie”: het naleven van de verkeersregels en een correct en goed uitgeruste fiets draagt hij hoog in het vaandel. Daarbij hoort ook een correcte houding van alle weggebruikers.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
17 januari 2020
Geschreven door
BRU redactie (FVL)
Nieuws