BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Slechts 9% Vlamingen geniet van extra vrije tijd door corona-crisis

Vrijetijdsorganisatie Pasar vzw onderzocht de impact van Covid-19 op de beleving van onze vrije tijd. 54% van de Vlamingen ervaart sinds de lockdown meer vrije tijd, gemiddeld 6,8 u per week erbij. 46% beoordeelt die extra vrije tijd als minder aangenaam, vooral omdat ze sociale contacten missen (37%). 9% zegt net meer van zijn vrije tijd te genieten. In februari deed onderzoeksbureau iVOX, in opdracht van Pasar, een onderzoek naar de vrijetijdsbeleving en –invulling van de Vlaming. Kort nadat deze resultaten bekend waren kwamen we terecht in een andere realiteit. Een deel van de enquête werd hernomen (opnieuw bij 1.000 Vlamingen) om een vergelijking te kunnen maken over onze vrijetijdsbeleving voor en tijdens ‘lockdown’.   “Iedereen ondervindt een impact van de beschermingsmaatregelen tegen het coronavirus”, zegt Isabel Haentjens, campagnemedewerker bij Pasar. “Van mensen die technisch werkloos zijn tot zij die in de zorg werken.” Corona geeft Vlamingen meer vrije tijd Ruim de helft van de Vlamingen zegt ten tijde van de coronacrisis meer vrije tijd te hebben, wat hen doet stilstaan bij de invulling ervan en er iets minder positief tegenover doet staan. Toegenomen vrije tijd verandert kijk van de Vlamingen hierop Ruim de helft van deVlamingen (55%) geeft aan door de coronacrisis wat meer stil te staan bij hun vrije tijd. 1 op de 3 Vlamingen (32%) denkt zelf eens na over manieren waarop we in onze samenleving vrije tijd structureel beter kunnen aanpakken. Voor de coronacrisis deed slechts 1 op 4 (26%) dit. Al die extra vrije tijd voelt voor velen toch niet zo ‘vrij’ Bijna de helft van de Vlamingen (46%) ervaart de vrije tijd tijdens de coronamaatregelen als minder aangenaam, maar dat is niet omdat ze geen grote waarde hechten aan vrije tijd. “Eerder omdat ze door de maatregelen in een keurslijf gedwongen worden”, zegt Haentjens, “waarin ze niet helemaal vrij over hun vrije tijd beschikken. Blijkbaar is men pas echt gelukkig met zijn vrije tijd als men die kan delen met de anderen.”   Vooral het tekort aan sociaal contact speelt de Vlaming parten (37%). Verder wordt het gebrek aan (bewegings)vrijheid (33%) en het gebrek aan restaurants, terrasjes en winkels (13%) vaak genoemd als redenen waarom ze hun vrije tijd als minder aangenaam ervaren. Ook verveling speelt de Vlaming parten. Zo geeft 1 op 5 Vlamingen (21%) aan niet te weten wat te doen met hun vrije tijd.   Ongeveer 1 op 10 (9%) van de Vlamingen ervaart zijn vrije tijd als aangenamer dan vroeger. Dit wijten ze vooral aan het rustigere levensritme met minder drukte (29%), de grotere hoeveelheid vrije tijd (21%), het gebrek aan activiteiten en sociale verplichtingen buitenshuis (20%) en de verminderde werkdruk (20%). Vlaming breidt zijn scala vrijetijdsactiviteiten uit Een vierde van de Vlamingen (27%) ziet de coronacrisis als ideaal moment om nieuwe hobby’s uit te proberen.   De besteding van de extra vrije tijd drijft ons vooral naar buiten: we tuinieren meer of gaan wandelen en fietsen in de natuur. De nood aan groen om er tot rust te komen is duidelijk hoog.   Stappen we, als deze storm is gaan liggen, opnieuw massaal in de ratrace? Of, leren we hieruit een aantal lessen? Onder het motto “never waste a good crisis” hoopt Pasar dat we allen wat vaker stilstaan bij het belang van onze vrije tijd en dat we bewuster omgaan met onze tijd, als het meest kostbare goed dat we hebben. De resultaten van deze enquête zijn te lezen in het mei-nummer van het maandblad Pasar Magazine. wandelaars

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
16 april 2020
Geschreven door
Steven
Nieuws, Samenleving