BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Sport

7 sociale projecten van voetbalclubs krijgen steun van Fonds Jo Vanhecke

Veel supporters popelen om terug te kunnen keren naar het stadion. Bij een voetbalclub betrokken zijn, heeft immers voor velen een belangrijke sociale waarde, zelfs meer nog dan een sportief element. Het Fonds Jo Vanhecke, opgericht binnen de Koning Boudewijnstichting met de steun van de Voetbalcel van de AD Veiligheid & Preventie van de FOD Binnenlandse Zaken, steunt daarom jaarlijks projecten van voetbalclubs die inzetten op verbondenheid en inclusie, en/of een veilige, gezellige sfeer rondom het voetbal bevorderen. Dit jaar zijn zeven projecten geselecteerd. Ook al kan er momenteel jammer genoeg niet gevoetbald worden – noch getraind, noch wedstrijden gespeeld – en staan de sociale contacten rond de sport op een laag pitje, toch blijven veel voetbalclubs begaan met hun werk om de sfeer op en rond het veld positief en veilig te houden. Het Fonds Jo Vanhecke onderbreekt evenmin zijn jaarlijkse opdracht om steun te geven aan projecten die de sociale cohesie via het voetbal versterken en de veiligheid verhogen. Het beoogt innovatieve oplossingen voor een nauwe samenwerking met de supporters en het versterken van de rol en het imago van de Supporters Liaison Officers. Het Fonds kon dit jaar 7 projecten selecteren, die een financiële steun krijgen van 3.000 tot 7.500 euro. Het gaat om zes initiatieven in Vlaanderen en een in Wallonië. Samen krijgen zij in totaal 37.000 euro. Een rode draad doorheen deze projecten is dat de supporters(verenigingen) actief worden betrokken om samen aan de best mogelijke sfeer te werken. “Het was een eer om als voorzitter van de jury gevraagd te worden voor het Fonds Jo Vanhecke. Samen met alle juryleden hebben we in eer en geweten overlegd. Ik heb een goed gevoel bij alle projecten die weerhouden zijn. Dit toont aan dat de voetbalclubs hun verantwoordelijkheid willen opnemen om een goede sfeer rond het voetbalgebeuren te stimuleren.” Jeroen Simaeys, ex-profvoetballer, kinderpsycholoog en analist bij PlaySports. Zo maakt Club Brugge een videoreeks ‘This is your Captain speaking’, waarin de ploegkapitein de fans oproept tot een positieve sfeer, zonder geweld, spreekkoren of negatief supportersgedrag. KV Kortrijk zet verder in op hun project ‘Positief Supporteren’. Ze gaan de dialoog aan met hun supporters over sfeerbeleving in het stadion, er komt een nieuwe website, een digitale babbelbox waar supporters ideeën kunnen geven én duidelijke belettering in het stadion. Zaken die het positief supporteren in het Guldensporenstadion ten goede zullen komen. SV Zulte Waregem ziet de steun verlengd voor zijn projecten van alcohol- en drugspreventie, i.s.m. de Stad Waregem en de werkgroep middelenpreventie. Ook de KAA Gent Foundation krijgt steun voor een drugpreventieproject om het gebruik van verdovende middelen in het stadion maar ook daarbuiten terug te dringen. Bij KV Mechelen trekt het Supportersorgaan Malinwa een project om gevaarlijk pyrotechnisch materiaal uit het stadion te houden. In samenwerking met de Supporters Liaison Officers, de club, de cel Veiligheid en de sfeergroepen, en in nauw contact met de lokale politiedienst en vertegenwoordigers van de FOD bekijken ze alternatieven en meer veilige pistes zoals koude pyro en door brandweer gecontroleerde pyro-acties. Ook Cercle Brugge werkt samen met de fans aan een actieplan om pyrotechnische materiaal te weren, omdat dit heel wat gevaren met zich meebrengt voor supporters (brandwonden en andere lichamelijke letsels). Voetbal

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
16 mei 2020
Geschreven door
Steven
Nieuws, Sport