BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Brandweer en Politie, Nieuws

Brandstichtingen tegen gsm-masten: Agoria wil strenge straffen & informatiecampagne

De voorbije weken werden er in Europa 88 brandstichtingen gepleegd tegen gsm-masten. België telt voorlopig één brandstichting in Pelt. Marc Lambotte, CEO van technologiefederatie Agoria, roept op tot strenge straffen en een neutrale informatiecampagne van de overheid. “Er is geen enkele aanwijzing dat de uitrol van 5G een risico vormt voor de gezondheid”, verzekert Lambotte.  Hij gaat daarmee ook in tegen complottheorieën dat het coronavirus een gevolg zou zijn van de uitrol van 5G. “Er is veel fake news”, zegt Marc Lambotte, CEO van Agoria, die ook de telecomoperatoren bundelt. “We begrijpen dat de mensen door corona ongerust zijn over hun gezondheid. Daar maken actiegroepen tegen 5G nu zwaar misbruik van. De jarenlange desinformatie over radiostraling en gezondheid heeft er nu toe geleid dat ook in ons land een zendmast in brand werd gestoken. Er is een lijn overschreden. Als er straks ook slachtoffers vallen, dragen de actiegroepen een enorme verantwoordelijkheid. Terroristische acties rond 5G moeten streng bestraft worden.” Lambotte vraagt dat het Ocad, het orgaan voor de coördinatie van de dreigingsanalyse, de situatie nauwgezet in het oog blijft houden. Zelf lanceert Agoria een lijst van vragen en antwoorden op zijn website. De sectorfederatie roept verder ook op tot een bredere informatiecampagne door de overheid. De voorbije weken werden in Europa al 88 gsm-masten in brand gestoken. In het Verenigd Koninkrijk 61, in Nederland 20, in Ierland 3 en in Italië, Tsjechië, Zweden en België telkens 1. Bij ons gebeurde de aanval midden april in het Limburgse Pelt. Mensen overal in Europa waren zo tijdelijk verstoten van mobiele communicatie, terwijl in deze crisistijd ogenblikkelijk contact met de hulpdiensten een kwestie van leven of dood kan zijn. Agoria

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
9 mei 2020
Geschreven door
Steven
Brandweer en Politie, Nieuws