BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Kan corona het lerarentekort oplossen?

De coronacrisis is ernstig en heftig. Maar zoals bij vele crisissen zijn er onverwachte effecten en komen er ook mooie dingen naar boven. Bijvoorbeeld in het onderwijs. Nieuwe manieren van lesgeven worden razendsnel bedacht en ingevoerd. Livesessies op smartschool, instructiefilmpjes, gepersonaliseerde oefenbundels voor kwetsbare kinderen, … Dit is ons onderwijs op zijn mooist. Teamspirit en ondernemingszin op hun best. En dat maakt indruk. Een betere campagne om de waarde van een leerkracht in de picture te zetten, kan je haast niet bedenken. Maar dit momentum is één ding. Om getalenteerde jongeren over de streep te trekken en te behouden in ons onderwijs, is er meer nodig. Sterke profielen willen niet door een drijven-of-zinkenfase, ze willen snel groeien. Ze moeten overtuigd raken dat ze zich een leven lang zullen kunnen blijven professionaliseren in lijn met hun interesses en wisselende taken. Fundamenteler nog, ze moeten vertrouwen voelen in leraren. Als belangrijkste hefboom voor kwaliteitsverbetering verdienen ze dat ook. In De startende leraar spreekt Johan De Wilde starters dan ook aan als actoren die hun job, hun begeleiding en hun verdere professionalisering mee in handen nemen. Met een coherente startersbegeleiding worden de juiste mensen leraar en blijven ze het ook. En lossen we samen, na en mede door corona, het lerarentekort op. Johan De Wilde is pedagoog, lerarenopleider en lid van de Cel Onderwijsinnovatie bij Odisee hogeschool. De startende leraar

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
2 mei 2020
Geschreven door
Steven
Nieuws, Samenleving