BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Henk Rijckaert komt de lockdown uit met drie nieuwe projecten

Henk Rijckaert Wanneer Henk Rijckaert niet op het podium staat als comedian, stort hij zich in zijn werkkot op de meest vindingrijke maker-projecten. Hij komt de lockdown uit met tal van nieuwe projecten. Een Doeboek voor Kleine Nerds, een nieuwe reeks workshops voor makers en een heus robotinsect: de Robotschorpioen. Vanaf vandaag kan je die laatste zelf in huis halen in de vorm van een luxe kwaliteitsprint. De Robotschorpioen Gezien het podium de afgelopen maanden verboden terrein was, richtte Rijckaert al zijn energie op het makerschap. Een passie die hij al vier seizoenen lang deelt op zijn Youtube-kanaal Koterij en als organisator van het makersfestival Maker Faire Gent.  De meeste van Rijckaerts werken ontstaan in eerste instantie op papier. Hij tekent zijn gedachten uit in ontwerpen. Zo ging het ook tijdens het project van de Robotschorpioen, ook gekend als de Euscorpius coronamento (zijn naam heeft hij natuurlijk te danken aan de periode waarin hij ontstond). Een typisch Koterij-project dat begon als een grappig idee: een schorpioen die zijn staart naar voor krult wanneer je hem een flesje toont. Op het einde van die staart zit een flessenopener, waarmee je je drankje kan ontkurken. Tijdens de bouw van dit interactief beeldhouwwerk onderzocht Henk wat er allemaal mogelijk is met messing buisjes en platen. Daarnaast werd er gewerkt met heel wat technieken en materialen om dit werk te verwezenlijken: vaccuforming, polymeerklei, elektronica, … Dat leverde een hele hoop schetsen op die Henk nu samengiet tot een dubbelzijdige poster. Een creatieve en limited edition (er zijn slechts 250 stuks verkrijgbaar) herinnering aan dit bijzondere project. Het Nerdland Doeboek Omdat deze zomer voor vele kinderen en jongeren meer dagen thuis zal tellen dan andere jaren stelde Rijckaert samen met Lieven Scheire en Hetty Helsmoortel een vakantieboek samen: het Nerdland Doeboek. Het trio daagt kleine (en middelgrote) nerds tussen 8 en 14 jaar uit om de handen uit de mouwen te steken en zélf dingen te gaan doen en maken. Met Henk maken ze, in de lijn van de Robotschorpioen, een eigen voorloper op de robot: een automata. En gaan ze aan de slag met soldeerbouten, ‘levend slijm’ en tal van huis- tuin- en keukenmaterialen. Daarnaast valt er ook een heleboel bij te leren over genetica, hersenen, de ruimte, virussen en bacteriën. Het Nerdland Doeboek is sinds afgelopen zaterdag 20 juni verkrijgbaar in de winkel en online. Workshops voor makers Dit najaar nodigt Henk mede-makers uit in zijn werkkot om samen aan de slag te gaan. In drie verschillende workshops verdiepen ze zich in populaire technieken met bijzondere materialen. In oktober wordt er gewerkt met vaccuümformers. Een techniek waarin allerlei vormen, sculpturen, onderdelen, … gemaakt worden door middel van vacuüm trekken. Iedereen maakt tijdens de workshops zijn eigen mini-former. Er worden terplekke ook enkele objecten in plastic geformd. In november wordt er aan de slag gegaan met EVA-foam. Een behoorlijk flexibel materiaal, waardoor je er, mits het volgen van enkele eenvoudige regels, vrij complexe vormen mee kan bouwen. Op een paar uurtjes tijd maken de deelnemers een cool hoofddeksel (helm, hoed of masker) of een harnas-onderdeel (een stuk voor de onderarm of bovenarm). In de herfstvakantie staat, in navolging van het Nerdland Doeboek, een workshop voor de kleinste makers ingepland. Deelnemers vanaf 10 jaar worden samen met een begeleider uitgenodigd om een DIY-skydancer te knutselen. Tijdens deze workshop upcycle-speelgoed wordt er gesoldeerd, gesmolten en geleerd over elektriciteit.  En het enthousiasme is groot. De eerste reeks workshops waren nagenoeg meteen volzet. Daarom worden er extra workshops ingepland in oktober, november en in de herfstvakantie. Alle data kan je terugvinden op de website van Henk. Om deel te nemen is geen voorkennis vereist.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
26 juni 2020
Geschreven door
Steven
Nieuws, Samenleving