BRU logo zwart
Nieuws

Kortrijk krijgt beste fietsrapport van Vlaanderen

Kortrijk Fietst In oktober 2019 kregen inwoners over heel Vlaanderen de kans het fietsbeleid in hun stad te beoordelen. Aan de hand van een enquête gaf de Kortrijkzaan het fietsbeleid in haar stad een score van 73,8 %. Het hoogste percentage van de  12 steden met meer dan 50.000 inwoners. Kortrijk scoort daarmee 13 procentpunten hoger dan het Vlaams gemiddelde. De enquête en fietsrapporten worden opgesteld door de Fietsersbond en de Vlaamse Stichting Verkeerskunde en maken deel uit van de verkiezing van beste fietsstad van Vlaanderen.

Beste stad van Vlaanderen

In oktober vulden maar liefst 24.394 fietsers in Vlaanderen de publieksbevraging in van de verkiezing Fietsgemeente/-stad 2020. Een groots fietsonderzoek, dat razend interessante resultaten opleverde. Voor elke stad of gemeente waar minstens 50 fietsers of 1% van het aantal inwoners de enquête invulde, werd een fietsrapport opgemaakt. Aspecten rond de fietsbeleving, fietsinfrastructuur en communicatie werden bevraagd. Is het aangenaam en comfortabel fietsen in Kortrijk? Worden gevaarlijke kruispunten veiliger gemaakt voor de fietser? Worden de fietsroutes duidelijk gecommuniceerd?  Vragen die maar liefst door 831 Kortrijkzanen werden ingevuld. De hoogste deelnemersgraad in Vlaanderen, wat de representativiteit van de studie doet stijgen. Kortrijk blinkt met de score van 73,8 uit als beste stad van Vlaanderen, beoordeeld door het meest aantal fietsers in Vlaanderen. Axel Weydts, schepen van Mobiliteit: “We zijn heel erg tevreden met deze waardering van onze fietsers. Het is een bewijs dat we de juiste keuzes hebben gemaakt. We gaan verder op de ingeslagen weg.”

Vruchten van degelijke investeringen en een ambitieus fietsbeleid

Er werd sinds de vorige nominatie van beste fietsstad in Vlaanderen verder geïnvesteerd in fietsinfrastructuur en fietsbeleving. Kortrijk was al op de goeie weg maar gaat dus nog verder, wat ook door de Kortrijkzaan geapprecieerd wordt. Nieuwe verwezenlijkingen zoals duurzame fietspaden gescheiden van het autoverkeer zoals bijvoorbeeld aan het Guldensporencollege en uiteraard ook de installatie van de eerste fietszone van het land dragen bij tot het creëren van een mentaliteit in de stad waarbij de fietsers de veilige plek krijgen in het verkeer die ze verdienen. Met de toekomstige fietssnelwegen in Kortrijk Noord en bijkomende fietszones in de deelgemeentes groeit Kortrijk verder uit tot een echte fietsstad. Axel Weydts, schepen van Mobiliteit: “Ik besef maar al te goed dat het werk nog niet af is. Daarom gaan we de komende jaren fors investeren in robuuste en veilige fietsinfrastructuur. Gescheiden fietspaden en fietssnelwegen worden de norm. Waar er geen ruimte is voor fietspaden creëren we fietszones of fietsstraten. Kortrijk bouwt zo verder aan de beste fietsstad van morgen.”

Kortrijk fietsstad van het jaar?

Op basis van deze rapporten haalden negen gemeenten met de beste cijfers een nominatie binnen. Voor de categorie grote steden en gemeenten met meer dan 50 000 inwoners zijn dat Genk, Kortrijk en Mechelen. De winnaar zou worden uitgeroepen op het Fietscongres van 26 mei 2020. Maar daar gooide corona roet in het eten. Het congres én de bekendmaking worden uitgesteld naar 6 oktober 2020.  

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
4 juni 2020
Geschreven door
Steven
Nieuws