BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

Samsung lanceert gratis AI-cursus om 1% van Vlaamse bevolking te bereiken

AI Goed nieuws voor elke Vlaming ouder dan 12 die zich tijdens de zomervakantie die voor de deur staat wil bijscholen in artificiële intelligentie of AI. Vanaf vandaag staat de Vlaamse AI-cursus online: gratis en laagdrempelige leerstof over AI. Dit is een initiatief van De Nederlandse Nationale AI-cursus en Samsung met de steun van de Universiteit van Vlaanderen. Samen willen de drie actoren – met het oog op een digitale arbeidsmarkt en dito economie – AI onderrichten en minstens 66.000 jonge Vlamingen op de toekomst voorbereiden. De Vlaamse AI-cursus bestaat uit acht modules en die in het Nederlands of Engels afronden – reken op zes uur in totaal – levert je een certificaat op. De cursus doet AI uit de doeken en bevat lessen over onder andere machine en deep learning. Het programma krijgt de steun van onafhankelijke ambassadeurs Lieven Scheire en Steven Van Belleghem, en bevat gastcolleges van de Belgische professoren Erik Mannens van de UGent en Nathalie Smuha van de KUL. De Universiteit van Vlaanderen, een organisatie waar wetenschappers gratis online lesgeven, deelt ook enkele gastlessen en handige filmpjes die worden opgenomen in de AI-cursus. AI-cursus stoomt België klaar voor lading nieuwe, digitale jobs Volgens technologiefederatie Agoria maakt AI het leven van de Belg niet alleen makkelijker, maar creëert het tegen 2030 ook liefst 629.000 netto nieuwe Belgische jobs. Een teken aan de wand dat de term AI, hoe complex de technologie zelf ook is, zo snel mogelijk ingeburgerd moeten raken. Een Vlaamse AI-cursus draagt daartoe bij en is een mooie aanvulling voor jongeren op de initiatieven van de Vlaamse Regering met betrekking tot de adoptie van AI. Vlaanderen is op dit moment namelijk niet klaar voor een massale uitrol van AI-diensten want de basisvaardigheden en -kennis ontbreken. Een vroeg bewustzijn van AI met het oog op jobs en een digitale toekomst is broodnodig – begrijpen van AI leidt tot omarming. Een cursus helpt ook de mispercepties rond AI uit de wereld en kadert de gevaren à la deepfakevideo’s ervan in een digitale wereld waartoe jongeren vroeger dan ooit toegang hebben. Zonder mens en menselijke kennis heeft AI geen toekomst. “Jezelf bijscholen over AI is dan ook niet langer een recht, maar een plicht. Na de Digital Economy Day, in oktober 2019 georganiseerd samen met de UGent, wil Samsung, nu samen de met Universiteit van Vlaanderen, kennis over AI verder verspreiden,” duidt Tom De Vos, Corporate Marketing Director Benelux bij Samsung. “Het draagvlak voor digitale adoptie is nooit groter geweest: mensen verkiezen massaal digitale alternatieven boven fysieke. Ook met het oog op een digitale arbeidsmarkt is kennis van AI cruciaal. Als innovatieleider wil Samsung daarom de mogelijkheden van AI en de rol ervan in de samenleving op een toegankelijke manier brengen aan het grote publiek – jong en oud.” Disruptieve technologie leert zoals mens uit eigen fouten Kort samengevat is AI het denkvermogen waarmee apparaten, machines en software zelfstandig problemen oplossen, zonder een menselijke tussenkomst. Net zoals een ezel zich geen tweemaal aan dezelfde steen stoot, leert ook een toestel met AI autonoom uit zijn fouten. Samsung presenteerde vorig jaar zo medische AI-oplossingen voor realtime borstonderzoek en voor echografieapparatuur. De AI zorgt ervoor dat de ruis vermindert bij medische beeldvorming. De disruptieve technologie is nu al dagelijks en overal aanwezig in het leven van de Belg, vooral onbewust zoals in voorgestelde media op streamingsites en video- en muziekkanalen via eerder gekeken content. Vlamingen die de komende weken telkens één module succesvol afronden, kunnen zich tegen midden augustus een toekomstbestendige AI-expert noemen. De Vlaamse AI-cursus komt overwaaien van onze bovenburen, waar de Nederlandse Nationale AI-cursus al 70.000 certificaten mocht uitdelen. In augustus komt er voor Wallonië en Brussel ook een Franstalige versie van de cursus.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
1 juli 2020
Geschreven door
Steven
Nieuws