BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Babyballers : voor kleuters en peuters die graag voetballen

Babyballers BabyBallers is een wekelijks terugkerend pleziermoment voor ouder en kind. Peuters en kleuters worden geprikkeld om te spelen met de bal als rode draad. Spelenderwijs leren ze bij over kleuren (alle trainingsmateriaal is er in de 4 basiskleuren geel, groen, rood en blauw), over getallen en over vormen. Ze maken er nieuwe vriendjes en ontwikkelen tegelijk hun sociale skills. Elke week is er een ander thema voor de lessen, en het niveau is uiteraard aangepast aan de leeftijd van het kind. BabyBallers is daarom opgedeeld in 3 leeftijdscategorieën:

  • 16 maand tot 2,5 jaar = BabyBallers
  • 2,5 jaar tot 3,5 jaar = MiniBallers
  • 3,5 jaar tot 5 jaar = Ballers

Tijdens de lessen speelt een professionele trainer in op de fantasie van het kind. Zo zijn bij voorbeeld de grote kegels de ene week ijscrèmehorentjes (waar ze moeten proberen een ijscrèmebal op te leggen), en de week erop een fruitboom (waarvan ze vruchten moeten plukken). Een Baller-les duurt telkens 40 minuten. Die tijd is bewust neergezet: niet te lang, niet te kort. Het is namelijk niét de bedoeling dat de ouder zijn kind afzet en snel even boodschappen doet tussendoor. Wel integendeel, de ouder, grootouder of eventueel grote broer of zus speelt mee. Want een kleintje dat samen met zijn papa of mama kan spelen, ondervindt dubbel zoveel plezier. Een vooraf ingepland moment van samen plezier beleven, bijlange niet zo onlogisch in de dagdagelijkse rush van een jong gezin… Oorsprong BabyBallers is zo’n 8 jaar geleden ontstaan in de U.K. Richard Elms, de oprichter, had als jonge papa ondervonden dat er in zijn Londense thuisbasis wel al iets in die aard bestond, maar dat het niet goed in elkaar zat en dus beter kon. Zo dokterde hij een eigen formule uit en creëerde hij zijn brandname BabyBallers. Vorig jaar nog gewag makend van 28 verkochte franchises, steken ze ondertussen al ruim boven de 40 uit in de U.K. Vlaanderen Vanuit Sport Vlaanderen gaat momenteel veel aandacht naar sport voor kinderen, en met name sporten in gezinsverband is voor de huidige beleidsperiode een prioritaire pijler. Daar past BabyBallers perfect in. Voor peuters is er soms geen enkel ander aanbod dan zweminitiatie, en jonge ouders zijn vragende partij voor een verbreding van het keuzeaanbod. Vanuit deze visie is dit jaar Sportskids vzw opgericht, met Luc Deraedt, Luc Devroe en Dries Lescouhier als oprichters. Sportskids start vanaf september 2020 BabyBallers op in Vlaanderen in 17 locaties. Meer locaties zullen systematisch volgen in de loop van dit en de volgende jaren. Corona Op vandaag laat het coronabeleid binnensporten voor groepen tot 50 kinderen toe. De Baller lessen blijven qua aantal kindjes (max. 20) daar ruim onder. BabyBallers is inderdaad een binnen-gebeuren, en Sportskids maakt daarom gebruik van de gemeentelijke sportruimtes. Voor, tijdens en na alle lesjes zijn de nodige Coronamaatregelen voorzien (ouders bv. houden onderling afstand en dragen een mondkapje en het materiaal wordt tussen de klassen door telkens ontsmet) en zowel ouders als lesgevers krijgen voordien alle nodige instructies. Waar De steden en gemeenten die als eerste van start gaan vanaf september 2020 zijn: Turnhout, Mechelen, Brasschaat, Leuven, Overijse, Genk, Brugge, Blankenberge, Bredene, Kortrijk, Wevelgem, Diksmuide, Ieper, Menen, Poperinge, Gent en Oudenaarde. Samenwerking met SportWerk Vlaanderen De kwaliteit van de les hangt voor een groot deel af van de lesgever/trainer. Daarom doet Sportskids in eerste instantie nu beroep op de mensen van SportWerk Vlaanderen. Enkele hoofdtrainers van SportWerk zijn opgeleid in de U.K. (nog voor de Corona uitbraak). Zij leidden ondertussen collega-lesgevers verder op, en uiteraard wordt vanuit de U.K. ook (vanop afstand) assistentie verleend. Iedere lesgever wordt ook bijgestaan door een assistent.    Voetbalclubs BabyBallers focust dus op de leeftijdscategorie die nog te jong is om zich bij een sportclub aan te sluiten. BabyBallers is géén voetbalschool, maar voetbal vormt wel de basis van het wekelijks speelmoment, en uiteraard komen talentjes op dat vlak ook wel snel boven drijven. Voor de verdere ontwikkeling van BabyBallers in België ziet Sportskids vzw daarom ook lokale voetbalclubs als mogelijke partner.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
26 augustus 2020
Geschreven door
Steven
Nieuws, Samenleving
Wevelgem wordt vijfde Troosthoofdstad

Wevelgem wordt vijfde Troosthoofdstad

WEVELGEM – wordt de vijfde Troosthoofdstad, waarbij er op 1 november muziek en verhalen klinken op de begraafplaats. De vzw Reveil organiseert dit evenement en