BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Brandweer en Politie, Nieuws

Loodsbrand bij ijshoeve Ten Hoochstede in Lendelede

Loodsbrand bij ijshoeve Ten Hoochstede in Lendelede
Foto: NDZ
In één van de loodsen van ijshoeve Ten Hoochstede langs de Veldbosstraat is zaterdagavond een zware brand uitgebroken. Het vuur brak uit in een halfopen loods die gevuld was met een 50-tal balen stro.  Omdat de vlammen bij aankomst van de brandweer reeds door het dak sloegen, zijn een aantal plastic dakplaten beschadigd.  Daarnaast is er ook sprake van rookschade in de loodsen op de hoeve. Het was een collega-landbouwer die tegenover de hoeve woont, die omstreeks halfnegen het vuur opmerkte en alarm sloeg. “Ik ging net buiten om zoals elke avond naar m’n dieren te gaan kijken en merkte de vlammen en de rook op. Daarop belde ik meteen de eigenaars, terwijl m’n echtgenote de brandweer verwittigde”, vertelt de man. “Daarna ben ik meteen naar ginder gelopen en samen met de eigenaars konden we 107 runderen en kalfjes in veiligheid brengen”. Toen de eerste brandweerlui ter plaatse kwamen, sloegen de vlammen reeds door het dak van de loods. Daarop werd meteen versterking gevraagd van verschillende posten uit de hulpverleningszone Fluvia, die ter plaatse snelden met tankwagens. Om de strovoorraad volledig geblust te krijgen, werd de loods met een bulldozer leeggehaald. De inhoud van de loods werd leeggehaald door gebruik van een bulldozer, die het brandende stro naar een weide vooraan de hoeve bracht. Daar werd het stro opengetrokken en verder afgeblust.  Die klus nam verschillende uren in beslag, de brandweer bleef tot ruim na middernacht ter plaatse om na te blussen. Meer dan waarschijnlijk werd de brand veroorzaakt door broei in de nabijgelegen mesthoop, met overslag naar de opgeslagen strobalen tot gevolg. Bij de brand raakte niemand gewond.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
27 september 2020
Geschreven door
BRU redactie (RMK)
Brandweer en Politie, Nieuws