BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

Minister Ben Weyts opent unieke waterpartij voor eventing in Waregem

Minister Ben Weyts opent unieke waterpartij voor eventing in Waregem
Foto: FVL
Vandaag openden minister Ben Weyts en Sport Vlaanderen officieel de nieuwe waterpartij op het middenplein van de hippodroom van Waregem. Dit is een onderdeel van een Vlaamse investering van 1,2 miljoen euro in Sport Vlaanderen Waregem – die naast de waterpartij ook bestaan uit een nieuwe eb- en vloedpiste, een klassieke wedstrijdpiste en een galopoefenpiste – om de eventingsport, ook wel de triatlon van de paardensport genoemd, in Vlaanderen te voorzien van trainingsfaciliteiten van wereldklasse.

Uniek paardencentrum in Vlaanderen

De investeringen in Sport Vlaanderen Waregem omvatten enkele state-of-the-art-pistes voor de paardensport, namelijk een eb- en vloedpiste van 110m op 65m, een zandpiste van 100m op 70m, en een volledige gedraineerde galopoefenpiste van 1km, recent aangevuld met de nieuwe waterpartij met watertoevoerregeling. De oppervlakte van de paardenpistes is zo gegroeid van 7000m² in 2015 tot 30.000m² in 2018. In 2019 werd begonnen met de aanleg van een waterpartij. Deze werken zijn nu volledig afgerond, en maken van Sport Vlaanderen Waregem een uniek paardencentrum van wereldklasse in Vlaanderen.

Belangrijke uitvalsbasis voor Parijs 2024

“Met deze investeringen – 1,2 miljoen euro in het totaal – beschikken we in Waregem over topfaciliteiten en verwachten we heel wat talentvolle jongeren in de eventingsport de kans te kunnen geven om door te groeien naar topsportniveau”, zegt Vlaams minister van Sport Ben Weyts. “Het centrum kan nu ook een belangrijke uitvalsbasis worden in de voorbereiding van de Olympische Spelen 2024 in Parijs.” “Als burgemeester van de paardenstad Waregem ben ik fier te zien hoeveel verschillende hippische disciplines, wedstrijden en stages hun onderdak vinden op onze Gaverbeek Hippodroom en Sport Vlaanderen Waregem”, zegt Kurt Van Ryckeghem, burgemeester van Stad Waregem. “Toch willen we niet dat de focus enkel ligt op het competitieve gebeuren, en hechten we veel belang aan de opleiding van ruiters en paarden van elk niveau. We willen iedereen kansen geven om te groeien in hun hobby, passie of beroep en zo de nieuwe generaties mee vormen.” “Al in 2012 bleek uit een bevraging bij onze sporters dat de nood aan een topsport- en trainingsaccommodatie voor eventing heel hoog was”, zegt Evi Vereecke, Technisch Directeur Topsport van Paardensport Vlaanderen. “Door de verschillende nieuwe faciliteiten die gecentraliseerd zijn in Sport Vlaanderen Waregem heeft Paardensport Vlaanderen nu een ideale uitvalsbasis voor zowel basiswerking als topsport. We gebruiken deze unieke eventingaccommodatie vooral voor talentdetectie, trainingen voor ruiters uit het Talentenplan, topsporttrainingen en wedstrijden. Het is een hele mooie realisatie van verschillende partners waar de sporter nog veel plezier aan zal beleven.”

Aandacht voor topsport, breedtesport, nichesporten en opleidingen

Sport Vlaanderen Waregem is een van de grootste opleidingscentra voor de paardensport in Vlaanderen, met ongeveer 500 kinderen en volwassenen die wekelijks komen trainen, en jaarlijks zo’n 800 deelnemers aan de paardensportkampen. Sport Vlaanderen Waregem richt zich op de Olympische disciplines dressuur, jumping en eventing, maar de specialiteit van Waregem is de eventingsport. Eventing is de triatlon van de paardensport, waarbij de drie disciplines verenigd zijn: dressuur, springen en een cross-countryproef. Waregem is de bakermat van eventing in Vlaanderen, met jaarlijks drie wedstrijden van nationaal niveau en één wedstrijd van internationaal niveau. De nieuwe waterpartij is uniek en cruciaal om wedstrijden en trainingen van hoog niveau te kunnen organiseren in eventing. Het neemt nu al een prominente rol in tijdens de vele stages die in Waregem plaatsvinden. De investeringen kaderen in de visie van Sport Vlaanderen om zijn sportcentra te laten evolueren naar ‘centers of excellence’. Voor Sport Vlaanderen Waregem betekent dit dat het nu uitgegroeid is tot een bovenlokaal toppaardensportcentrum, met prioritaire aandacht voor topsport, breedtesport met overnachting, niches (zoals eventing), en opleidingen.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
3 oktober 2020
Geschreven door
BRU redactie (FVL)
Nieuws
Waregem verwelkomt 40.000ste inwoner

Waregem verwelkomt 40.000ste inwoner

WAREGEM – Het stadsbestuur verwelkomt officieel zijn 40.000ste inwoner. Hiermee bevestigt Waregem zijn positie als vijfde grootste stad van West-Vlaanderen. Benjamin De Landtsheer en Chelsey

Mooov in Zuid-West-Vlaanderen *

Mooov in Zuid-West-Vlaanderen *

Zuid-West-Vlaanderen – Van 18 april tot 2 mei strijkt MOOOV neer in Zuid-West-Vlaanderen. Een brede waaier aan films uit alle hoeken van de wereld, reizen