BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

Nieuwe Denox installatie in Uitzicht, het crematorium van Kortrijk, zorgt voor cleane emissie

 

Nieuwe Denox installatie in het crematorium van Kortrijk 'Uitzicht' zorgt voor cleane emissie
Denox installatie Uitzicht Kortrijk
Het crematorium UITZICHT heeft de voorbije 10 jaar steeds de ambitie gehad om de best beschikbare technologie in huis te hebben. Met de plaatsing van een compacte DENOX-installatie voegt het crematorium opnieuw de daad bij het woord. De beperkte stikstofoxide-emissie wordt hierdoor verder gereduceerd. Voor het Kortrijkse crematorium is de zorg voor een ‘cleane’ emissie een dagelijkse prioriteit. De stikstofoxide-uitstoot (NOx) is daarbij de meest bepalende factor. Bij elk verbrandingsproces komt NOx vrij. Eliane Spincemaille, voorzitter van UITZICHT: “Door het permanent onderhoud van onze installaties en een goede afstelling van de zuurstof-brandstof-balans houden we de emissie hiervan ruim onder de toegelaten waarden.” De Vlaamse milieuwetgeving Vlarem laat een NOx-emissie toe van maximaal 400 mg/Nm3. Directeur Jan Sabbe: “Sinds de opstart van het crematorium in 2011 noteerden we bij alle emissiemetingen veilige meetwaarden van om en bij de 200 mg/Nm3. Met de nieuwste compacte DENOX-installatie op basis van ureuminjectie ambiëren we de ondergrens van 100 mg te bereiken.” Ureuminjectie is een gekende techniek bij de neutralisering van stikstofoxides. Zo rijden nu al veel dieselwagens met het ureum-additief ‘AdBlue’. Eenzelfde techniek kan nu ook worden toegepast op crematieovens. De DENOX of niet-katalische NOx-verwijdersinstallatie werd aangekocht voor het bedrag van 143.000 euro bij de firma GEM-Matthews, die in 2011 ook al de drie ovenlijnen met rookgasreiniging installeerde in UITZICHT. Eliane Spincemaille: “Vandaag laten we de DENOX-installatie proefdraaien. De volledige operationele werking is voorzien vanaf 1 november 2020. Dit is een alvast een primeur voor België.” UITZICHT, het Kortrijkse crematorium, is het meest gecontroleerde crematorium in ons land. Elke ovenlijn wordt twee keer per jaar gemonitord door een extern, onafhankelijk meetlabo. De resultaten van deze emissiemetingen worden gepubliceerd op de website www.uitzicht.be.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
23 oktober 2020
Geschreven door
BRU redactie (RMK)
Nieuws