BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

PERPLX op zaterdag 17 oktober in de Kortrijkse Schouwburg

Bart Grietens (Foto: Bart Grietens) PERPLX presenteert i.s.m. Schouwburg Kortrijk graag de nieuwste voorstelling van ‘Through the Grapevine’ tijdens de premièrereeks van onze streekgenoot Alexander Vantournhout. Vantournhout (°1989) is momenteel een van onze boeiendste Vlaamse artiesten. Als creatief vat vol ideeën drukt hij nu al zijn stempel op de ontwikkeling van het hedendaags circus, zijn Europese doorbraak is een feit. In deze nieuwe eigenzinnige, maar ook humorvolle creatie – een duet met zijn artistieke copain Axel Guérin – vergelijken ze hun lichamen. Alexander Vantournhout: korte ledematen, lange romp, geen haar, schoenmaat 42. Axel Guérin: lange ledematen, korte romp, lang haar, schoenmaat 45. En ze zijn perfect even groot. Ontdaan van alle fransjes spelen ze met hun tegelijkertijd gelijke en afwijkende atletische lichamen een pas de deux wat een bizarre grappige zoektocht naar harmonie oplevert.   In deze rare tijden is deze creatie ook wel een ode aan ons tactiel zintuig, echte aanrakingen zijn nu eenmaal een menselijke basisbehoefte. Zijn unieke en pure stijl vindt een voedingsbodem in de combinatie van zijn twee opleidingen. Alexander wordt geïnspireerd, misschien zelfs geïntrigeerd door beweging, of het nu circus of dans is. Er bestaat geen dans zonder beweging, er bestaat geen circus zonder beweging. Eerst studeerde hij roue Cyr, jongleren en acrobatische dans aan ESAC (Ecole Supérieure des Arts du Cirque), daarna volgde hij een intense dansopleiding aan P.A.R.T.S. (Performing Arts and Research Training Studios), de school van Anne Teresa de Keersmaeker (Rosas). Daarna creëerde hij al 6 voorstellingen waarvan 2 (Aneckxander en Screws) het Theaterfestival haalden, een uitzonderlijke prestatie op zijn leeftijd. Met Aneckxander werd hij ook laureaat circusnext (het belangrijkste Europese traject voor circustalent) en kreeg hij de publieks- en jong theaterprijs van Theater aan Zee. 1 voorstelling (La Rose en Céramique) was een project voor het Festival van Avignon.   PERPLX heeft al een intens traject afgelopen met Alexander Vantournhout, zo goed als al zijn voorstellingen werden gecoproduceerd en gepresenteerd. Alexander was ook huisartiest bij PERPLX. Het is duidelijk dat hem nog een grote toekomst wacht.   Tickets: €16, €6 (-26) via www.perplx.be of via Ticketservice Kortrijk 056/23.98.55  

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
14 oktober 2020
Geschreven door
Steven
Nieuws, Samenleving
Sundown Festival bij Wever en Ducré

Sundown Festival bij Wever en Ducré

KORTRIJK – Op vrijdag 7 juni verzamelde verlichtingsfabrikant Wever en Ducré, medewerkers en klanten, op haar bedrijfsterrein op Evolis Kortrijk, dat voor de gelegenheid werd