BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

Ieperse draak van Belfort gehaald: Ieperlingen benieuwd of er een boodschap aanwezig is in de draak

Deze middag werd in Ieper de draak, die normaal op de top van dat Belfort prijkt, naar benden gehaald voor de restauratie van het Belfort. Het is een traditie dat bij dergelijke bouw- of restauratiewerken een boodschap verstopt wordt voor een volgende genereratie.
Foto: FVL
Deze middag werd in Ieper de draak, die normaal op de top van dat Belfort prijkt, naar benden gehaald voor de restauratie van het Belfort. Het is een traditie dat bij dergelijke bouw- of restauratiewerken een boodschap verstopt wordt voor een volgende genereratie. Dat was ook het geval bij schilderwerken in de Sint-Jacobskerk te Antwerpen. Of dat effectief het geval is zal blijken in september volgend jaar, weet Sandrin Coorevits van het Yper Museum.

De draak in het Yper Museum vanaf 15 december

De werken aan de Lakenhallen zijn gestart met de restauratie van het belfort. De draak, die normaal op de top van dat belfort prijkt, krijgt tijdens de werken een veilig onderkomen in het Yper Museum. Ze wordt er tentoongesteld en krijgt een restauratiebeurt. Bezoeken kan vanaf 15 december wanneer het Yper Museum – na een tijdelijke coronasluiting – opnieuw de deuren opent.

Tentoonstelling ‘De draak van Ieper’

De draak is vanaf 15 december dus van dichtbij te bewonderen in het Yper Museum, op de overloop bij de Raadzaal. Daarnaast krijgen bezoekers met de tentoonstelling ‘De draak van Ieper’ extra historische duiding over draken, het Ieperse Belfort en de betekenis van draken in de middeleeuwen. Het museum dook daarvoor in haar collectie en toont de mooiste drakenstukken. Voor wie zich nog meer wil verdiepen in 700 jaar drakengeschiedenis is er de artikelenreeks ‘De draak #middeleeuwengeleden’ op de website van het Yper Museum. De ‘draak van Ieper’ is duidelijk niet zomaar een ornament dat lang geleden op de top van het Belfort is gezet. Het is een symbool met een geschiedenis die tot in de verre middeleeuwen reikt. De draak van Ieper is een windwijzer en waakt hoogstwaarschijnlijk al sinds het begin van de veertiende eeuw over de stad. Ze beschermt de Ieperse privileges die in de middeleeuwen in het Belfort bewaard worden. Deze privileges zijn de ‘echte schatten’ van de stad: ze garanderen de stedelijke vrijheid en onafhankelijkheid tegenover de vorst.  

Hou de website van het Yper Museum in de gaten

Het Yper Museum plant nog allerlei activiteiten met Margriet. Hou onze sociale media en onze website www.ypermuseum.be/draak nauwlettend in het oog. Schepen van musea Dimitry Soenen. : “De mantel van onze musea is momenteel een echt spektakel: de Lakenhallen wordt ingepakt met grote stellingen, er kleeft een enorm scherm aan het belfort en er komen nog grote werfdoeken. Allemaal voor een hoogdringende restauratie. Het Yper Museum maakt van die restauratie een project dat jonge en minder jonge Ieperlingen in deze vreemde tijden kan opvrolijken. Daarnaast maakt het museum met haar historische kennis gebruik om mensen over eigen stad blijvend te informeren en te inspireren. We dragen onze stad uit. Dat maakt dit project zo sterk.”

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
1 december 2020
Geschreven door
BRU redactie (FVL)
Nieuws
Hevige brand bij Orgamex Ieper

Hevige brand bij Orgamex Ieper

IEPER – Donderdagavond brak een zware industriebrand uit bij Orgamex langs de Oostkaai te Ieper. Er werd een Be-Alert uitgestuurd om ramen en deuren te