BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Ongevallen

Wagen rijdt in op werfvrachtwagen, snelweg volledig versperd en anderhalf uur file

Foto NDZ
Foto NDZ
Op de E17 tussen Kortrijk en Deerlijk is donderdagavond een Mercedes ingereden op een werfvrachtwagen.  De bestuurster raakte daarbij gekneld en werd door de brandweer uit haar hachelijke positie bevrijd.  Door het ongeval was de snelweg volledig versperd, wat zorgde voor ellenlange files en muurvast verkeer richting Gent. Het ongeval gebeurde rond 20u15 ter hoogte van Stasegem.  Wegenarbeiders van de firma Tybergyn uit Gullegem (Wevelgem) waren net bezig met het opvullen van putten in het wegdek met warme asfalt.  Op ruime afstand voor het ongeval stond een werfwagen om het aankomend verkeer te waarschuwen voor de wegenwerken en hen aan te sporen om het rechter rijstrook vrij te maken.  Een bestelwagen merkte de wegenwerken te laat op en slaagde er nog net in om de werfvrachtwagen te ontwijken, maar kantelde.  De aankomende bestuurster van een Mercedes die door dit onverwachte maneuver verrast was, reed zo achteraan in op de werfvrachtwagen.  De voorzijde van de Mercedes schoof haast volledig onder de vrachtwagen, de bestuurster raakte vooral gekneld ter hoogte van de benen. De brandweer bevrijdde de vrouw door het wegnemen van de zijkant van het voertuig. Een MUG-team en een ziekenwagen snelden ter plaatse en dienden het slachtoffer de eerste zorgen toe.  De vrouw verkeerde niet in levensgevaar toen ze voor verdere verzorging naar het ziekenhuis werd overgebracht.  De bestuurder van de bestelwagen bleef in eerste instantie ongedeerd, maar werd uit voorzorg naar het ziekenhuis overgebracht voor een check-up. Door het ongeval was de snelweg tussen Kortrijk en Deerlijk ruim anderhalf uur volledig versperd.  Dat zorgde voor een snel aangroeiende file en stilstaand verkeer, tot omstreeks 22 uur de linkerrijstrook kon vrijgemaakt worden.  Nadat de bestelwagen en de Mercedes getakeld waren, kwam depannagefirma Demunster nog met zwaar materieel ter plaatse om de gehavende werfoplegger te takelen.  In de staart van de file gebeurde iets na 22u nog een tweede ongeval ter hoogte van Kortrijk-Oost.  Een wagen die op de linkerrijstrook reed, knalde achteraan op een vrachtwagen en liep zware schade op.  De bestuurder werd voor verzorging naar het ziekenhuis overgebracht.  Iets na 23 uur kon de snelweg richting Gent terug volledig vrijgegeven worden. Reddingsstrook De brandweer had de grootste moeite om ter plaatse te raken op het ongeval omdat automobilisten onvoldoende plaats maakten in de ontstane file.  “Daarom een warme oproep aan automobilisten om bij files steeds een reddingsstrook vrij te houden, zodat de hulpdiensten vlot ter plaatse geraken om hulp te bieden”, aldus officier Hans Van Poucke van hulpverleningszone Fluvia. Het vormen van dergelijke reddingsstrook is sinds 1 oktober 2020 verplicht bij files op snelwegen, maar kan pas ontstaan wanneer automobilisten op het linkerrijvak naar links uitwijken en hun collega’s op het rechter- en middenbijvak naar rechts uitwijken, zonder evenwel de pechstrook te gebruiken.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
12 februari 2021
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Nieuws, Ongevallen