BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Brandweer en Politie, Nieuws

Zware industriebrand bij afvalverwerkend bedrijf Galloo noopt organisatie tot wijzigen parcours Gent-Wevelgem

Foto NDZ
Foto NDZ
Bij het afvalverwerkend bedrijf Galloo te Menen gelegen op de industriezone Grensland brak zondagvoormiddag rond 11.00 uur een zware brand uit. Vanop de site langs de Leie steeg een pikzwarte rookpluim op die kilometers ver in de omgeving te zien was.  De brand had tevens ook gevolgen voor de organisatie van de wielerklassieker Gent-Wevelgem. Kort na de middag werd door de organisatie beslist om het parcours van de wielerklassieker Gent-Wevelgem aan te passen.
Foto NDZ
Foto NDZ
De brand situeerde zich aan Belgische zijde van de Leie, maar op grondgebied Halluin (Frankrijk) en greep razendsnel om zich heen. Zowel de brandweer van hulpverleningszone Fluvia als hun Franse collega’s snelden massaal ter plaatse, aangevuld met versterking door tankwagens vanuit aangrenzende hulpverleningszones Westhoek en Midwest. Die versterking kon snel terug afgebouwd worden. Omdat de rookpluim afdreef richting het centrum van Menen en Wevelgem, werd kort voor de middag beslist om BE-Alert te activeren om de bevolking op te roepen ramen en deuren gesloten te houden en eventuele ventilatie uit te schakelen. “Een hoop bruingoed – dat zijn grote en kleinere machines die ontdaan zijn van alle mogelijke onderdelen die afzonderlijk kunnen gerecycleerd (in vaktermen: gedepolueerd) worden en vervolgens vermalen wordt tot kleinere deeltjes – vatte vuur, wat in combinatie met de wind gepaard ging met een enorme rookpluim. De brand werd opgemerkt door onze nachtwaker, die meteen de brandweer alarmeerde. Er was op dat ogenbik geen productie op de site. De brand zelf werd op twee fronten bestreden: enerzijds door de brandweer van zone Fluvia, die water aanvoerde vanuit de nabijgelegen Leie, anderzijds door onze mensen van de interne bedrijfsbrandweer, die met behulp van een bulldozer de hoop bruingoed open trokken en zo klein mogelijk probeerden te krijgen”, vertelt Jasper Torreele, woordvoerder van Galloo. Na een 4-tal uur blussen kreeg de brandweer het vuur onder controle en kon gestart worden met de nablussingswerken. Ook de oproep via BE-Alert kon toen opgeheven worden.  “Met behulp van verschillende kranen werd de smeulende hoop uit elkaar getrokken en systematisch afgeblust. Die nablussingswerken namen gezien de omvang van de smeulende massa nog verschillende uren in beslag.
Foto NDZ
Foto NDZ
Drone Om de brand in kaart te brengen en de bluswerken daarop af te stemmen, werd door zowel brandweer als de lokale politie van zone Arro Ieper een drone ter plaatse gestuurd om de bluswerken mee te coördineren. Aanpassing parcours Gent-Wevelgem In samenspraak met de hulpdiensten werd door de organisatie van de wielerklassieker Gent-Wevelgem beslist om het parcours aan te passen. Op die manier moesten de renners niet door het stadscentrum van Menen.  Vanuit de Ieperstraat ging het peloton linksaf naar de Guido Gezellestraat, om via de Volkslaan, de Bruggestraat en de N32 terug in de Menenstraat terecht te komen.  Van daaruit was het nog een 3-tal kilometer tot de finish in de Vanackerestraat.  Het is niet de eerste keer dat een brand roet in het eten gooit voor de organisatie van de wielerklassieker.  Tijdens de editie van 2017 brak omstreeks halfvijf een zware appartementsbrand uit in de Kortrijkstraat in Menen.  Dat gebeurde toen net op het ogenblik dat de renners vanuit de Grote Markt in Ieper koers zetten richting Wevelgem.  Ook toen werd in allerijl beslist om het parcours licht te wijzigen en maakte het peloton een kleine omweg.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
28 maart 2021
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Brandweer en Politie, Nieuws