BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Jan Delvaux bundelt rijke geschiedenis van Rock Torhout

Jan Delvaux2021 Rock Torhout kleurde 22 edities lang het festivallandschap. Samen met Rock Werchter zette het ons land op de kaart in Europa en de wereld. Goed voor 1.000.000 toeschouwers, 172 artiesten en 244 concerten. Muziekhistoricus en Belpopkenner Jan Delvaux – eerder al auteur van ‘Rock Werchter. Sinds 1975;’ – brengt de erfenis na bijna 25 jaar voor het eerst in kaart. Hij doet dat in het kader van de City Specials van Belpop Bonanza. Het boek ‘Rock Torhout. Biografie van een verdwenen festival. 1977-1998.’ is verkrijgbaar in de Torhoutse boekhandels en via de webshop van Belpop Bonanza. Liefde voor muziek, een neus voor kwaliteit en het nodige geluk. Die elementen zorgen ervoor dat Rock Torhout en Rock Werchter tijdens de jaren ’80 van de vorige eeuw tot de grootste en interessantste festivals in Europa behoren. De formule – eenzelfde sterke affiche twee dagen na elkaar – verleidt grote buitenlandse namen om naar België af te zakken. In 1998 blijkt die gouden vondst echter niet langer betaalbaar. Het koningskoppel valt uit elkaar, Rock Torhout verdwijnt.   Een kwarteeuw later blijven alleen de herinneringen over. De erfenis van het festival was tot dusver niet in een tastbare vorm neergelegd. Jan Delvaux brengt daar nu verandering in met het boek ‘Rock Torhout. Biografie van een verdwenen festival. 1977-1998.’. Hij was in 2014 al auteur van het ondertussen uitverkochte ‘Rock Werchter. Sinds 1975.’ Het boek maakt per editie de balans op van de artistieke en logistieke bijzonderheden. Tussenin zitten mooie zijverhalen, kleine trivia en getuigenissen van Torhoutenaren (Maaike Cafmeyer, Hilde Crevits, Peter Vandermeersch en organisator Noël Steen) die erbij waren. Achteraan zitten de volledige speellijst en enkele statistieken. Opgeteld is het een plezierig souvenir op papier (hardcover, 136 pagina’s), mét ingebouwde sfeer. Auteur Jan Delvaux is op jonge leeftijd in een vat met verhalen gevallen. Hij schreef al heel wat over de Belgische muziekgeschiedenis: ‘Belpop. De Eerste Vijftig Jaar’ (2011), ‘Rock Werchter. Sinds 1975’ (2014) en ‘Belpop Bonanza (2017)’. Hij vertelt wekelijks markante Belgenverhalen op Radio 1 en was de externe harde schijf van Belpop op Canvas. Volgens Bart Peeters weet hij meer over Belpop dan Wikipedia. Meer info www.belpopbonanza.be/releases  

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
22 april 2021
Geschreven door
Steven
Nieuws, Samenleving