BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

Wijngoed Monteberg viert 25 jaar wijnbouw in Heuvelland

Wijngoed Monteberg viert 25 jaar wijnbouw in Heuvelland
Foto: FVL
De wijnbouw in ons land kende de afgelopen jaren een sterke groei. Ook de wijnbouw in Heuvelland kent die tendens. Het begon allemaal met de aanplant van de eerste wijnstok door Jean-Pierre Six, dat is op 1 april precies 25 jaar geleden. Wat als hobby van een wijnfanaat in eigen tuin begon, groeide intussen uit tot een wijngoed van 10 ha. Op 1 april is het precies 25 jaar geleden dat de eerste wijnstok de Heuvellandse grond inging. Het was Jean-Pierre Six – stichter van Wijngoed Monteberg – die al een tijdje met het idee speelde om wijn in onze contreien te verbouwen. Door op vakantie vaak wijnstreken te bezoeken, had de wijnmicrobe Jean-Pierre te pakken gekregen.

Gestart met Dornfelder

De zuiderse hellingen van de Monteberg leken uitermate geschikt om aan wijnbouw te doen. Jean-Pierre startte zijn experiment in 1996, samen met zijn schoonbroer en vader plantte hij 500 Dornfelder stokken met de hand in eigen tuin. “Zeker in het begin deden we vooral beroep op hulp van de familie als er in de wijngaard moest gewerkt worden. Ouders, broers, zussen, kinderen, … iedereen stak wel eens een handje toe”, vertelt Pierre.

Samenwerking met provincie

Nog geen vijf jaar later nam het experiment een hoge vlucht dankzij een samenwerking met de provincie West-Vlaanderen, die in de wijnbouw een mooie toekomst op de flanken van de Monteberg zag. Toenmalig gedeputeerde Jan Durnez steunde het initiatief van Jean-Pierre om nog meer wijnstokken en verschillende variëteiten aan de planten, deze keer op provinciedomein. 25 jaar later is het wijngoed uitgegroeid tot een familiebedrijf dat ver buiten Heuvelland bekend is. Intussen volgden ook heel wat andere wijnbouwers in Heuvelland het voorbeeld van Jean-Pierre. Wat maakt dat de wijngaarden in Heuvelland zo’n 45 hectare beslaan.

Tweede generatie wijnbouwers

“Wijngoed Monteberg vinifieert vandaag druiven van zo’n 10 hectare oppervlakte, waarvan 7 hectare in eigen beheer”, weet Katrien, die samen met haar broer Edward Six stilletjes aan de dagelijkse werking van hun vader heeft overgenomen. Maar je kunt Jean-Pierre uiteraard nog bijna dagelijks ergens in de wijngaard of in de vinificatieruimtes vinden.

Symbolisch aandenken

Sinds kort beschikt het wijngoed over een compleet nieuwe vinificatieruimte en wijnwinkel, die helaas door Covid-19 pandemie niet officieel kon geopend worden. Ook het nieuwe wijnterras, waar je in normale omstandigheden gezellig van de wijnen van Monteberg per glas kunt genieten, moet voorlopig gesloten blijven. En dat terwijl de wijnbouwers voor dat wijnterras nog wel wat plannen hebben. “Ook de viering van 25 jaar Monteberg kan voorlopig niet met toeters en bellen hebben. “ook de viering van 25 jaar Monteberg kan voorlopig niet met toeters en bellen plaatsvinden, maar we konden het toch niet nalaten om op 1 april symbolisch met de onthulling van een aandenken stil te staan bij de eerste spadesteek van onze pa. Uiteindelijk is het wel de start geweest van wijnbouw in Heuvelland”, besluit Edward Six.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
4 april 2021
Geschreven door
BRU redactie (FVL)
Nieuws