BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Biologisch tuinbouwbedrijf Jarno Claeys ziet het levenslicht

Jarno Foto: Johan Van Oekelen Vlaamse boeren (M/V/X) hebben één grote kopzorg: grondzekerheid verwerven over de grond waarop ze telen. Veel van hen werken met mondelinge of kortlopende contracten. Ook Jarno Claeys, een doorgewinterde biologische groente- en fruitboer, kreeg op zijn vorige landbouwgrond geen zekerheid over het gebruik ervan op lange termijn. In 2020 vond hij in Pittem een geschikt tuinbouwbedrijf om over te nemen en riep hij de hulp in van De Landgenoten. Zo komt de financiële last van de grondaankoop niet enkel bij hem, maar bij meer dan duizend burgers die zich in coöperatie De Landgenoten verenigen. Hun doel: op gedeelde grond ruimte geven aan innovatieve boeren die op een duurzame manier voor lokale, gezonde voeding zorgen. Ze investeren daarom samen in de grondaankoop voor Jarno’s kersvers biologisch tuinbouwbedrijf en ontzorgen hem gedurende zijn hele loopbaan over de toegang tot grond. In 2020 lokaliseerde Jarno Claeys een over te nemen tuinbouwbedrijf in Pittem, maar de investering voor de gebouwen en de landbouwgrond was te groot om alleen te dragen. Voor de aankoop van 2,5 ha landbouwgrond doet Jarno Claeys daarom beroep op De Landgenoten. De Landgenoten is een stichting en coöperatie die landbouwgrond koopt en verhuurt aan bioboeren. Voor de aankoop van gronden rekent De Landgenoten op de investeringskracht van aandeelhouders en de gulheid van schenkers die de missie van de organisatie ondersteunen: samen met burger en boer op gedeelde gronden investeren in lokale, biologische landbouw en gezonde bodems. Petra Tas van De Landgenoten: “Door boeren zoals Jarno een langlopend huurcontract aan te bieden, stimuleren we de groei van duurzame landbouw in Vlaanderen, verzekeren we de continuïteit van landbouwbedrijven en beschermen we de opgebouwde bodemvruchtbaarheid voor de volgende generatie bioboeren, waaraan we als coöperatie de landbouwgrond later kunnen doorgeven.” Op de www.delandgenoten.be/Jarno vind je daarover alle informatie.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
30 mei 2021
Geschreven door
Steven
Nieuws, Samenleving