BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

60ste internationale rozenkeuring in Kortrijk

60ste internationale rozenkeuring in Kortrijk
Rozentuin Kortrijk
Vorig weekend stond de tuin van kasteel ’t Hooghe in Kortrijk traditiegetrouw volledig in het teken van de roos. De kweker van de best presterende nieuwe roos kreeg er vrijdag de 60ste ereprijs ‘Gouden Roos’. Daarvoor kwamen maar liefst 33 juryleden de 93 nieuwe rozenvariëteiten keuren in de rozenproeftuin. Hoogtepunt van de rozenkeuring was de doop van een grootbloemige roos tot Rosa ‘Frans Thomas’. Tijdens het tweejaarlijkse Rozenfeest op zondag maakten jong en oud op een actieve manier kennis met de kleurenpracht in de tuin. Nieuwsgierigen kunnen de Rozentuin het hele jaar door gratis bezoeken. Jaarlijks organiseren Provincie West-Vlaanderen, Stad Kortrijk en Inagro de Internationale Rozenkeuring in de Rozentuin van Kasteelpark ‘t Hooghe in Kortrijk. Tijdens het laatste weekend van juni gaat een internationale jury van rozenkenners er op zoek naar de best presterende nieuwe roos. Veertien rozenkwekers uit vijf landen (België, Nederland, Frankrijk, Denemarken en Duitsland) waagden dit jaar hun kans. Alle selecteurs brachten zo maar liefst 93 rozen samen. De kwekers van de best geklasseerde rozenvariëteiten kregen op vrijdag 25 juni een prijs toegekend. De kweker van de roos die het hoogste aantal punten behaalde, ontving de ereprijs: de zogenaamde “Gouden Roos”. Uitslag Internationale Rozenkeuring 2021 Dit jaar verwelkomden de initiatiefnemers de Nederlandse Marga Verwer als voorzitster van de jury. Zij engageert zich in verschillende rozenverenigingen. Zo is ze in de Nederlandse rozenvereniging verantwoordelijk voor de public relations.

Rozenkeuring beloont sterke, goed groeiende en mooie rozen

Alle rozen die in aanmerking kwamen voor de titel zijn nog niet of hoogstens vijf jaar op de markt. De rozen werden beoordeeld op hun geschiktheid voor de groeiomstandigheden die in (West-)Vlaanderen heersen en kregen geen behandeling tegen ziekten. De juryleden spraken zich uit over de kenmerken ‘gewas’, ‘ziekte’, ‘bloei’ en ‘geur’. 30% van de punten gingen naar de groeikracht, de algemene ontwikkeling en bladertooi, 30% naar de weerbaarheid tegen ongunstige groeiomstandigheden en ziekten, 30% naar de bloeirijkheid, de decoratieve waarde van de bloembot, de bloemopeenvolging, de vorm, de kleur en 10% naar de geur van de bloemen. Met de keuring willen Provincie West-Vlaanderen, Stad Kortrijk en Inagro de rozenliefhebbers, de selecteurs, de handel en de beroepstuinders objectief informeren over de waarde van de nieuwe rozen op de markt. De rozenkwekers vermelden de uitslagen van de verschillende rozenproeftuinen in hun catalogi. Voor de bloemenliefhebber die rozen wil aankopen, vormt dat een interessante leidraad.  

Tuinman gaat met pensioen

Ook zetten de initiatiefnemers Gerdi Vandevelde dit weekend in de bloemetjes. Nadat hij zich twaalf jaar met veel toewijding toelegde op het onderhoud van de rozentuin, gaat hij eind oktober met pensioen. “Gerdi nam onder andere aanplanten, hagen scheren, gras maaien, paden onderhouden, rozen snoeien, uitgebloeide bloemen knippen, klimrozen aanbinden en informatie verschaffen aan bezoekers op zich. Hij zorgde ervoor dat de Rozentuin er iedere dag opnieuw piekfijn bijlag”, vertelt Kathleen Storme van Inagro. Gerdi pinkte een traantje weg, want de tuin ligt hem nauw aan het hart: “Eind oktober ga ik met pensioen, en dat is met gemengde gevoelens. Ik heb mijn werk altijd graag gedaan. De kers op de taart is toch wel de ‘Award of Garden Excellence’ die de Rozentuin in 2012 kreeg. De band met rozen blijft nog even behouden, want ik werd al gevraagd om te zetelen in de jury van verschillende rozenkeuringen.” Gerdi geeft de fakkel door aan Andy Naeyaert.

Gratis bezoek aan de Internationale Rozentuin

Nieuwsgierigen kunnen de rozen deze zomer zelf bekijken. De Rozentuin is dagelijks open voor het publiek en een bezoek is gratis. Elke rozen- of tuinliefhebber zal er zijn gading vinden. In de demonstratietuin staan ruim 200 diverse variëteiten. De demonstratietuin is onderverdeeld in de ‘snijrozentuin’, de ‘Gouden Roos-tuin’, de ‘Engelse Tuin’ en de ‘Franse Tuin’. Elke roos of rozengroep is voorzien van de naam van de roos en de kweker. Het geheel bevindt zich in een heerlijk, groen kader. De Rozentuin is op zijn mooist van half juni tot eind september. Belangstellenden die meer willen weten over rozen, kunnen de vernieuwde bezoekersgids gratis aanvragen via 051 27 32 00 of onthaal@inagro.be. Groepen kunnen de Rozentuin ook bezoeken onder begeleiding van een gids (reservatie via de Toeristische Dienst van de Stad Kortrijk). Het is daarbij wel noodzakelijk om de maatregelen van de federale overheid naar aanleiding van de verspreiding van het coronavirus te respecteren.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
25 juni 2021
Geschreven door
BRU redactie (RMK)
Nieuws
Sundown Festival bij Wever en Ducré

Sundown Festival bij Wever en Ducré

KORTRIJK – Op vrijdag 7 juni verzamelde verlichtingsfabrikant Wever en Ducré, medewerkers en klanten, op haar bedrijfsterrein op Evolis Kortrijk, dat voor de gelegenheid werd