BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

Groen licht voor restauratie klooster Onze-Lieve-Vrouwhospitaal Kortrijk

budastraat_037_2 Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele zet het licht op groen voor de restauratie van het klooster van het Onze-Lieve-Vrouwhospitaal in Kortrijk. De Vlaamse overheid kent hiervoor een premie van 1.387.717,42 euro toe. Deze middelen komen uit het relanceplan Vlaamse Veerkracht, waarmee de Vlaamse Regering 4,3 miljard euro investeert om het economisch en maatschappelijk weefsel te herstellen na de coronacrisis. “De gevels en daken van het klooster dat bij het Onze-Lieve-Vrouwhospitaal op het Buda-eiland hoort, worden gerestaureerd. Deze eerste werken zijn noodzakelijk om de gebouwen goed te bewaren”, aldus minister Matthias Diependaele. “Onroerend erfgoed vertelt vaak een lokaal verhaal en geeft mee vorm aan onze Vlaamse identiteit. Dankzij middelen uit het relanceplan kunnen de eigenaars van deze monumenten een ondersteuning krijgen om de waarde van het erfgoed te bewaren.” Volgende restauratiewerken aan de gevels en daken van het klooster zijn aan de orde: –                        Gedeeltelijke reiniging van het metselwerk –                        Herstel van het baksteenmetselwerk, van de natuursteen, van het voegwerk –                        Herstel van de houten dakconstructie –                        Vernieuwen van de leiden dakbedekking –                        Herstel van goten en regenwaterafvoeren –                        Plaatsen van een bliksembeveiliging –                        Herstel of vernieuwen van houten schrijnwerk, plaatsen van achterzetramen –                        Herstel van stalen schrijnwerk –                        Plaatsen duivenwering –                        Schilderwerken Kortrijk_Budastraat_37_Interieur_full Ontwikkeling van Buda-eiland “De restauratie en herbestemming van het Onze-Lieve-Vrouwhospitaal kadert in de bredere ontwikkeling van Buda-eiland.”, verduidelijkt  Vlaams minister Matthias Diependaele, “Het Buda-eiland is in volle ontwikkeling: de Leieboorden werden vernieuwd en de voorbereidingen zijn gestart voor de realisatie van een culturele landmark op de Budatip. Zo kadert dit project in een belangrijke ruimtelijke en regionale ontwikkeling binnen de stad Kortrijk. Via de herbestemming van deze voormalige kloostersite zet het project ook in op een duurzaam hergebruik van deze erfgoedsite” “Het klooster van het Onze-Lieve-Vrouwhospitaal, ook gekend als het Augustinessenklooster, is een enigszins verborgen erfgoedparel uit het OCMW patrimonium.”, gaat Philippe De Coene, schepen van Onroerend Erfgoed van Kortrijk verder, “Het klooster gaat terug tot het begin van de 13de eeuw. Belangrijke delen van de buitenschil zijn nog vrij authentiek en omvatten ook sporen van de oorspronkelijke bebouwing in Romaanse stijl en de delen van de oude stadsmuur van Kortrijk. De site omvat onder meer een laatgotisch poortgebouw, een barokke kapel, een 16de eeuwse keuken en een kloostertuin naar Engels model. De toekenning van een aanzienlijke premie voor de broodnodige restauratie van de buitenschil van het klooster is bijzonder goed nieuws. Uitgerekend op de dag dat we de afwerking van de totaalrestauratie van het Kortrijkse Begijnhof vieren, kunnen we starten met het kloosterproject. Opnieuw slaan Vlaanderen en Kortrijk de handen in elkaar, ook de Stad investeert 1,6 miljoen euro in de buitenschil. Dit is ongetwijfeld het begin van een nieuw succesverhaal.” Vlaamse Veerkracht Vlaanderen zal de komende jaren met het relanceplan Vlaamse Veerkracht 4,3 miljard euro investeren om ons economisch en maatschappelijk weefsel te herstellen na de coronacrisis. Onroerend erfgoed moet haar steentje hiertoe bijdragen. Minister Diependaele: “Investeren in ons onroerend erfgoed draagt in de eerste plaats bij tot werkgelegenheid in de bouw- en restauratiesector. Maar door ons patrimonium te gebruiken als toeristisch uithangbord levert deze investering op termijn ook een  economische meerwaarde op. We maken van Vlaanderen een aantrekkelijke plek om in te wonen, te ondernemen, te bezoeken en te genieten.”

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
9 juli 2021
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Nieuws