BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Louis Boeckmans overleden, de laatste getuige van Breendonk

De laatste getuige   Als 19-jarige sloot Louis Boeckmans uit Tessenderlo zich aan bij het verzet. Nadat hij werd verklikt, werd Louis zwaar mishandeld in het SS-kamp van Breendonk. Dat bleek slechts de prelude van de onmenselijke omstandigheden die hij moest doormaken in de concentratiekampen van Buchenwald en Dora en tijdens de dodenmarsen. Desondanks overleefde Louis de Tweede Wereldoorlog. Van de duizenden mannen en vrouwen die via Breendonk in een concentratiekamp zijn beland, was hij de enige die nog over zijn ervaringen kon getuigen. Hij deed dat in ontelbare lezingen in scholen en verenigingen, waarbij hij zijn boodschap van vrede en verdraagzaamheid bracht als remedie tegen oorlog en haat. ‘Ik wil dat iedereen weet wat vrijheid echt betekent’, benadrukte hij. In 2019 tekende historicus Pieter Serrien het onvoorstelbare oorlogsverhaal van Louis Boeckmans op in De laatste getuige, dat wekenlang in de top 10 stond. Zelfs tijdens de laatste dagen van zijn korte ziektebed bleef Louis vertellen over de verschrikkingen die hij had meegemaakt. Voor zijn verdienste voor het vaderland werd Louis Boeckmans in 2019 gehuldigd als ereburger van Laakdal. Pieter Serrien, co-auteur van De laatste getuige: ‘Voor mij was het een ongelofelijke eer om het dappere relaas van Louis te mogen optekenen. Ik bewonder zijn moed, zijn kracht om te vertellen, zijn levenslust. Mijn gedachten gaan uit naar zijn familieleden, die hun Va ontzettend zullen missen.’ Uitgeverij Horizon denkt met groot respect en dankbaarheid terug aan Louis Boeckmans: ‘Een bijzonder man is van ons heengegaan. Maar zijn oorlogsgetuigenis zal ons blijvend aan Louis Boeckmans herinneren.’

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
20 juli 2021
Geschreven door
Steven
Nieuws, Samenleving