BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Evenementen, Nieuws

Vier kunstenaars stellen hun werk voor aan het brede publiek tijdens buren bij kunstenaars

Foto NSK
Foto NSK
Geïnteresseerden in kunst konden zondag hun hartje ophalen in Kuurne bij een viertal kunstenaars.  In ’t Goed Ter Plaetse III’ gelegen op het marktplein van Kuurne konden kunstliefhebbers terecht in het atelier van Monique Van de Kerkhove.  Even verder op in de Kerkstraat stelden Delphine Vantornhout, Martina Denys en plaatselijke kunstenaar André Vanhee hun werk tentoon in het oude gemeentehuis.  Monique Van de Kerkhove (84) groeide op in Zwevegem, maar woont al ettelijke jaren in Kuurne.  De kunstenares debuteerde in 1977 en is een leerlinge van Marthe De Spiegeleir.  Bloemen zijn in haar werk haar voornaamste inspiratiebron, al heeft de kunstenares ook werken binnen haar repertoire over de zee.  Ook ezels waren in het verleden reeds een inspiratiebron voor haar.   Daarnaast mocht de kunstenares ook al diverse prijzen in ontvangst nemen.  Zo won ze onder meer in 1985 de ‘Coupe des Beaux Arts’ te Parijs.  Even verder op in het oud gemeentehuis gelegen in de Kerkstraat was dan weer het werk te bewonderen van Delphine Vantornhout, Martina Denys en André Vanhee.
Foto NSK
Foto NSK
Delphine Vantornhout is woonachtig in Bissegem, maar exposeert graag haar werk op vraag van plaatselijk kunstenaar André Vanhee tijdens buren bij kunstenaars in Kuurne.  De kunstenares maakt onder meer schilderijen en werkt met pastelkrijt, olieverf en acrylverf.  “In mijn werk zitten vooral de emoties verwerkt die ik op het moment van uitvoering ervaar.”, vertelt de 28-jarige kunstenares, “Zelf zou ik me omschrijven als een autodidact die alles op mezelf leerde.  Reeds heel vroeg merkte ik dat ik altijd mijn emoties kwijt raakte in tekeningen, hoe meer ik dat deed hoe beter het resultaat ervan werd! Als mama van drie is het soms niet evident om mijn geliefkoosde vrijetijdsbesteding te beoefenen.  Pas als mijn drie kinderen in bed zitten kan ik echt aan de slag.”  Op de tentoonstelling waren onder meer kleine werkjes van haar terug te vinden over eenzame vogels maar eveneens ook over zottigheid.    Daarnaast maakte Delphine Vantornhout eveneens van buren bij kunstenaars gebruik om een kinderboek voor te stellen van de hand van Raf Guetens uit Ranst, waarvoor zij de illustraties maakte.  Kunstenares Martina Denys (68) uit Deerlijk was eveneens van de partij in het oude gemeentehuis.  Ook zij is een kennis van André gezien ze samen lid waren van de Sint-Lucasgilde.  Martina die 25 à 26 jaar terug het beeldhouwen ontdekte stelde haar keramiek en beeldhouwwerken tentoon.  Voor kunstenaar André Vanhee (71) was het dan weer een thuismatch.  Voor zijn deelname aan buren bij kunstenaars ging hij op zoek naar twee mensen om samen mee te exposeren.  Daarbij werd gezocht naar drie totaal verschillende genres. “Olieverf, moderne schilderijen en beelden spreken mij het meest aan”, vertelt André, “Ik ontdekte op vrij jonge leeftijd reeds mijn tekentalent.  Ik schat dat ik ongeveer vijf jaar oud was.  In de tachtiger jaren ging ik ook aan de slag met olieverf.  Mijn werk is dan ook al te zien geweest op heel wat tentoonstellingen.  Daarnaast viel ik ook meermaals in de prijzen op nationale- en internationale wedstrijden.  Na een sabbatperiode waarin kunst op een laag pitje kwam te staan door werkomstandigheden, nam ik de draad opnieuw op.  Drie jaar terug, toen ik 68 werd en met pensioen ging, werd ik opnieuw geprikkeld door de kunstmicrobe.   Ook nu ben ik vooral bezig met olieverf, al moet ik bekennen dat ik de laatste zes à zeven maanden ook potloodtekeningen ben beginnen maken terwijl de olieverf aan het drogen is.”  Buren bij kunstenaars kon alvast van diverse kunstliefhebbers hun aandacht prikkelen.  Alle deelnemende kunstenaars in Kuurne kijken dan ook met veel plezier terug op de afgelopen editie.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
25 oktober 2021
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Evenementen, Nieuws
De ultieme voetbalkenner is van Kuurne

De ultieme voetbalkenner is van Kuurne

KUURNE – Tot 14 juli rolt de bal op het Europees Kampioenschap voetbal in Duitsland. Gemeente Kuurne heeft, in samenwerking met Tifogame, een gepersonaliseerd online