BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Evenementen, Nieuws

Duizenden mensen beleven eerste editie Boektopia

Foto Jonas Verbeke
Foto Jonas Verbeke
De eerste editie van Boektopia zit erop. Duizenden bezoekers vonden van 30 oktober tot 1 november hun weg naar Kortrijk Xpo. Een resultaat dat de verwachtingen van de organisatoren sterk overtreft. Volgend jaar zal Boektopia in een uitgebreidere versie doorgaan tijdens de herfstvakantie. De datum ligt al vast: van 29 oktober tot en met 6 november 2022. “We mogen echt fier zijn op wat we hebben bereikt.”, vertelt Jo Dupré,  woordvoerder van Boektopia, “Boektopia staat er en is een blijver. Zoveel is duidelijk. Het duurt doorgaans jaren om een nieuwe traditie op te bouwen. Neem bijvoorbeeld Rock Werchter. Zij hebben hun stevige reputatie ook niet op één jaar gebouwd. Dus als we op een eerste preview editie al zoveel positieve reacties mogen ontvangen, dan is dat gewoonweg knap” Boektopia staat voor een nieuwe naam en een nieuw concept op een mooie locatie waar beleving centraal staat. Getuige daarvan zijn de meer dan 20 uur interviews met 80 auteurs in de boekenmarathon, maar ook de 50 voorstellingen waar 70 auteurs bezoekers meenamen in hun wereld van woord, theater of muziek. Dat dit gesmaakt werd, was duidelijk door de volle zalen. “De cijfers zijn goed en overstijgen onze verwachtingen.”, gaat Jo Dupré verder, “Maar voor ons is kwaliteit nog belangrijker dan kwantiteit. We willen iedereen meer of weer aan het lezen krijgen. En hen boeken leren ontdekken op een andere manier. Met beleving voor jong en oud. Voor gezinnen en kinderen was er een speelparcours, maar ook de volwassenen konden rond onderwerpen als crimi, samenleving en lifestyle nieuwe titels ontdekken. We zijn dan ook heel blij om zoveel positieve reacties te krijgen van bezoekers. We zagen kinderen genieten bij een voorleessessie van Marc de Bel of de musical van Rikki. We hoorden interessante vragen bij een debat met De Wever en Benhaddou en zagen mensen meebewegen bij Johan Verminnen.”, aldus Jo Dupré, woordvoerder van Boektopia
Foto Jonas Verbeke
Foto Jonas Verbeke
Ook de auteurs waren vol lof over het initiatief en de volle zalen. Zo konden ze connectie maken met hun publiek en kregen ze vaak meer dan een uur lang de tijd om over hun werk te praten.  Uiteraard is ook boeken verkopen niet onbelangrijk voor de deelnemende uitgeverijen en auteurs. Ook die cijfers overstegen alle verwachtingen. Duizenden boeken vonden hun weg naar de lezer. “Eén gemeenschappelijke boekenwinkel volgens thema was een uitdaging, maar samen met alle uitgeverijen en Boekenhuis Theoria zijn we er in geslaagd om een aangename winkelervaring te creëren. Mensen komen graag thuis met nieuwe boeken, dat is duidelijk.”, weet Patrick Boeykens, directeur van Boektopia In 2022 zal het evenement minstens 9 dagen duren, van 29 oktober tot 6 november. Drie keer zo lang dus als de previeweditie die dit jaar werd gehouden. Met een breder aanbod in de aanwezige boekenwinkel, maar vooral ook drie keer zoveel voorstellingen en beleving. Dit jaar werd vooral de klemtoon gelegd op nationale toppers, maar Boektopia wil de komende jaren ook internationale toppers naar Kortrijk halen. “Alles kan altijd beter, dat beseffen we maar al te goed en daar gaan we ook volop voor. We gaan zeker niet stilzitten. We willen zorgen voor een grotere editie in de komende jaren. We hebben een hechte ploeg die er vol voor wil gaan. Voor ons allemaal is deze eerste succesvolle editie een hart onder de riem.”, besluit Jo Dupré,  woordvoerder van Boektopia

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
2 november 2021
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Evenementen, Nieuws