BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

De centrumvernieuwing in Kuurne start half februari

Centrumvernieuwing Kuurne
Foto: Centrumvernieuwing Kuurne
Het hart van Kuurne wordt vanaf half februari tot en met de zomer van 2024 in een nieuw jasje gestoken, zowel onder als boven de grond. Midden februari starten de werken aan de Vlaskouter, vanaf midden maart tot september is de Kerstraat aan de beurt. Half april wordt ook gestart in een deel van de Gen. Eisenhowerstraat. De werken aan het Marktplein beginnen half oktober. Kuurne zal samen met Aquafin en aannemer Vuylsteke dit omvangrijk project in goede banen leiden.

Gefaseerde aanpak

Kuurne wordt zowel boven als onder de grond stevig onder handen genomen. De rioleringen zijn erg verouderd en worden vervangen door een gescheiden rioleringsstelsel. Ook de bovengrond krijgt een metamorfose van jewelste. De riolerings- en wegenwerken in het centrum worden in twee fases opgesplitst. De Vlaskouter, Kerkstraat, Generaal Eisenhowerstraat, Tramstatie en het Marktplein komen aan bod in de eerste fase.  Tijdens de tweede fase worden de Koning Albertstraat, Harelbeeksestraat en Doornenstraat aangepakt.

Fase 1

Half februari van dit jaar gaat de eerste spade in de grond aan ‘De Vlaskouter’. Er wordt een gescheiden voetgangers- en fietszone gecreëerd naar de parking om het traject van de parking richting het centrum zo veilig mogelijk te laten verlopen. Deze werken duren tot halfweg maart. Na de werken aan de Vlaskouter, start de aannemer met de omvangrijke rioleringswerken in de Kerkstraat. Er wordt gestart vanaf het Marktplein richting ’t Kruiske. Vanaf half april zal het deel tussen de Tramstatie en ’t Kruiske ook onderbroken zijn. De werken in de Kerkstraat zijn vermoedelijk achter de rug in september. Vanaf half april is het de beurt aan de Generaal Eisenhowerstraat. Omdat deze straat een belangrijke toegangsweg naar het centrum vormt, worden de werken in twee delen opgesplitst. Vanaf half april  tot september werkt de aannemer tussen de Gasthuisstraat en VBS Sint-Michiel. Tijdens de afwerking in het eerste stuk wordt er ook al begonnen tussen de Gasthuisstraat en de Vlaskouter. De Generaal Eisenhowerstraat zou tegen februari 2023 volledig afgewerkt moeten zijn. In september kunnen we dus al genieten van een volledig afgewerkte Vlaskouter, Kerkstraat en een deel van de Generaal Eisenhowerstraat. Ten slotte wordt het Marktplein in een nieuw jasje gestoken vanaf half oktober, na de Ezelsfeesten. De werken aan het Marktplein worden in het voorjaar van 2023 afgerond. Dit betekent dat de eerste fase in een jaar afgerond zal zijn. Dit is mogelijk door de inzet van verschillende ploegen van de aannemer om de hinder tot een minimum te beperken. De circulatielus rond het centrum zorgt ervoor dat elke woning of handelszaak in het centrum te voet bereikbaar blijft.

Fase 2

De grote lijnen van fase 2 liggen eveneens vast. In fase 2 worden de Doornenstraat, Harelbeeksestraat en de Koning Albertstraat vernieuwd. Er wordt in augustus 2022 gestart in de Doornenstraat met de voorbereidende werken. De rioleringswerken vangen aan in december 2022. Verwacht wordt dat de Doornenstraat afgewerkt zal zijn tegen de zomer 2023. Vanaf mei 2023 tot en met de winter 2023 wordt er in de Harelbeeksestraat gewerkt. De Koning Albertstraat komt als laatste aan bod. De werken vangen aan in augustus 2023 tot de zomer van 2024. Annelies Vandenbussche, schepen van openbare werken: “Deze werken zijn de grootste werken van de afgelopen 15 jaar in Kuurne. Dit zal zijn lasten hebben, maar nadien gaan we voor de lusten, want we willen van Kuurne een nog gezelligere gemeente maken. Zorgen voor plaatsen waar je even tot rust kan komen, waar je in wat groen kunt genieten op een bankje.”

Gerichte communicatie

Deze werken zullen jammer genoeg hand in hand gaan met hinder voor de handelaars en bewoners. Als gemeentebestuur zet men alles op alles om niet alleen de werken vlot te laten verlopen, maar ook om iedereen maximaal te informeren. Naast de website www.kuurne.be/centrumvernieuwing en andere gemeentelijke kanalen, gaat men in dialoog met de handelaars en bewoners in de werfzone via bewonersbrieven, whatsapp, infomomenten, enz. We voorzien ook een werfcafé per onderdeel van de werken waar mensen met vragen of bekommernissen terecht kunnen. Francis Benoit, burgemeester en verantwoordelijk voor strategische projecten: “De grote werken van de centrumvernieuwing gaan nu effectief van start. Ook een aantal bouwwerven in centrum zullen zorgen voor hinder. We vragen geduld en respect. Het wordt een moeilijke periode waar we met positief elkaar te steunen – handelaars, bewoners, diensten, aannemers – het voor iedereen leefbaar kunnen houden . Een omelet kan je niet bakken zonder de eieren te breken. Maar zit je met iets, laat het de gemeente weten via centrumvernieuwing@kuurne.be.”

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
21 januari 2022
Geschreven door
BRU redactie (RMK)
Nieuws
De ultieme voetbalkenner is van Kuurne

De ultieme voetbalkenner is van Kuurne

KUURNE – Tot 14 juli rolt de bal op het Europees Kampioenschap voetbal in Duitsland. Gemeente Kuurne heeft, in samenwerking met Tifogame, een gepersonaliseerd online