BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

Gent Jazz trekt jazzregisters wagenwijd open

Gent Jazz Ibrahim Maalouf, Avishai Cohen Trio, Melody Gardot, Joe Lovano & Dave Douglas, Archie Shepp & Jason Moran, Gabriel Rios, Syvie Kreusch, Christian McBride, Novastar, Mauro, Meskereem Mees, Judi Jackson, Youn Sun Nah, en veel meer. Gent Jazz liet eerder al weten dat de iconen Sting (13/7) en Van Morrison (10/7) deze zomer opnieuw present tekenen en naar de Bijlokesite afzakken. Ook Kae Tempest (15/7) en Agnes Obel (14/7) (her)bevestigden al. Daar komen nu een rist rijzende sterren, oude getrouwen en gevestigde waarden bij. De meest populaire instrumentalist van de Franse muziekscène Ibrahim Maalouf (7/7) komt op de openingsdag van Gent Jazz terug met een spectaculaire line-up. Het Britse jazzcollectief Maisha brengt de roemruchte Amerikaanse jazzsaxofonist Gary Bartz mee om het publiek onder te dompelen in het verhaal van de rijke zwart-Amerikaanse muzikale erfenis. Op 9 juli bestormen levende jazzlegendes het podium. De Amerikaanse jazzmuzikant Archie Shepp en pianist Jason Moran, die vorig jaar met Let My People Go een nieuw meesterwerk uitbrachten, brengen voor de gelegenheid de Franse jazzzangeres Marion Rampal mee. Een niet te missen magie van ingetogen en betoverend samenzang. Compagnons de routes Joe Lovano – de saxofoonlegende was er al bij op de eerste editie van Gent Jazz in 2002 – en trompettist Dave Douglas stellen hun inmiddels derde Sound Prints project voor. De Afrikaans-Amerikaanse traditie wordt die dag verder vormgegeven door het dreamteam van saxofonist Charles Lloyd en gitarist Bill Frisell, die met hun Tone Poem in volle pandemie een parel vol muziek op de wereld loslieten. Als de grootste ontdekking van Gent Jazz 2019 brengt de bekroonde vocaliste Judi Jackson (10/07) een vleugje van de moderne Londense jazz scene terug naar Gent, terwijl de dag erop zowel de Puerto-Ricaanse Gabriel Rios, die met zijn nieuwe plaat Flore een ode brengt aan de muziek uit Latijns-Amerika en de Caraïben, als de Noors-Braziliaanse belofte Charlotte Dos Santos, het pad effenen voor de veelzijdige Melody Gardot, die in haar laatste Sunset In The Blue trakteert op een zomerse cocktail vol muzikale genres van blues, gospel, jazz en bossa nova. Ja, ook artiesten van eigen bodem zijn veelvuldig van de partij: een van de beste Belgische singer-songwriters Joost Zwegers bewijst met zijn jongste Holler And Shout dat Novastar (13/7) nooit teleurstelt. Zet hem samen met de grenzeloze melodieuze popmuziek van rock royalty Mauro Pawlowski en je krijgt een caravaan van energie waar Sting – fourth time’s a charm – maar beter op kan voorbereid zijn. Het vrouwelijk arsenaal wordt op 14 juli verder versterkt met de ontwapenende belofte van het moment Meskerem Mees, die zomaar eventjes op 22-jarige leeftijd de prestigieuze Montreux Jazz Festival Talent wist te winnen. Ook multi-instrumentaliste Patricia Vanneste geeft hier met Sohnarr geeft hier nog extra muzikale weelde van Scandinavische signatuur prijs. Ook een van de meest indrukwekkende en opwindende performers in Europa Sylvie Kreusch (15/7) komt erbij op de dag van Kae Tempest. Op 16 juli heeft Gent Jazz ook voor fans van de bas veel moois in petto. Met Avishai Cohen, die zijn reputatie als een van de beste contrabassisten ter wereld vorig jaar als afsluiter op Jazz Middelheim alle eer aandeed, komt met zijn nieuw trio het album Shifting Sands voorstellen. De toonaangevende contrabassist Christian McBride is terug met zijn Inside Straight project om het publiek van een weergaloze line-up vol grooving tunes te laten genieten. Voeg daar nog de Zuid-Koreaanse alleskunnende vocaliste Youn Sun Nah aan toe, en veel meer is niet nodig om het vuurwerk uit dit avontuurlijke muzikale kruitvat te laten knallen. Festivaldirecteur Bertrand Flamang: “Deze editie van Gent Jazz zal opnieuw volledig in het teken van totaalbeleving staan: eindelijk weer vrienden ontmoeten, feestelijk genieten van live-concerten en lekker eten en drinken. Waar samen kan worden gedanst of gezellig kan genoten worden in ons gloednieuw café-concept.” De ticketverkoop loopt via gentjazz.com – het enige officiële verkoopkanaal. Van meerdere dagen Gent Jazz genieten? Je kan ook meerdere dagen combineren aan een goedkope prijs via een meerdagenpas.  Tickets van de door corona uitgestelde festivaledities worden niet terugbetaald, maar werden in de vorm van vouchers naar de ticketkopers gemaild. Wie vouchers van vorige jaren heeft, wordt aangemaand om die in te wisselen. De vouchers blijven evenwel nog geldig tot de zomer van 2023, volgens het ministerieel besluit van 25 mei 2022. Tickets kunnen worden ingewisseld via ticketswap.com.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
17 maart 2022
Geschreven door
Steven
Nieuws