BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

Waardevolle historische archiefstukken Izegemse brandweerpost duiken op bij opruimen kelder

Waardevolle historische archiefstukken Izegemse brandweerpost duiken op bij opruimen kelder
Foto: FVL
Tijdens de coronapandemie wou de Izegemse brandweer in de kelder wat ruimte maken voor het inrichten van een fitness zaal. Hierbij botste men op een kast met daarin documenten, kasboeken, personeelsgegevens, … uit de geschiedenis van het Izegemse brandweerkorps. “De documenten zijn van onschatbare waarde, en zullen daarom naar het stadsarchief worden overgebracht, waar ze zullen gesorteerd, geïnventariseerd en indien nodig gedigitaliseerd worden”, aldus schepen van Archief Kurt Himpe.

Interessante kijk op de periode van de Tweede Wereldoorlog

“Tussen de archiefstukken die werden gevonden troffen we ondermeer een stamboek met waardevolle informatie over de indiensttredingen, promoties en eretekens van de brandweermannen, facturen van brandweermateriaal en interventiekledij, brandweercursussen,…”, aldus archiefschepen Kurt Himpe. “De archiefstukken geven ook een interessante inkijk op de periode rond de Tweede Wereldoorlog en de voorbereidingen die moesten getroffen worden zoals richtlijnen over de mobilisatie, lijsten van vrachtwagens in Izegem die konden opgeëist worden als er noodsituaties waren en de bevolking moest geholpen worden.” Vervolgt Himpe. “Deze documenten zijn echt van onschatbare waarde en tamelijk goed bewaard. Ze kunnen belangrijke bronnen zijn voor studiewerk en publicaties. In het stadsarchief zal alles in optimale omstandigheden worden bewaard”, besluit Himpe. “Ik ben vooral blij dat er een oplossing is voor deze waardevolle stukken. Zo blijft de geschiedenis van het Izegems brandweerkorps bewaard”, aldus korpsoverste Johan Dermaut.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
28 april 2022
Geschreven door
BRU redactie (FVL)
Nieuws